Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
24. apríla 2015 Elektrina a elektrická energia od Energia.skTASR

Nemecko pred ukončením uhoľnej energetiky uváži vplyv na zamestnanosť

Nemecko chce do roku 2020 zaistiť dodávky energie a súčasne znížiť emisie oxidu uhličitého (CO2) o 40 % a do dvoch rokov po tomto termíne úplne vystúpiť aj z jadrovej energetiky. V súvislosti s týmto cieľom vláda navrhla sankcie pre najstaršie uhoľné elektrárne, ktoré najviac znečisťujú ovzdušie.

Energetické spoločnosti a spolkové krajiny sa však obávajú, že tieto opatrenia ohrozia ťažbu uhlia a pracovné miesta. Banícke odbory plánujú v sobotu (25. apríla) v Berlíne masové demonštrácie proti navrhovanému vystúpeniu z uhoľnej energetiky. Podľa odborovej organizácie IG BCE to môže ohroziť až 100.000 pracovných miest.

Najväčšia nemecká elektrárenská spoločnosť RWE a ďalšie energetické firmy upozornili, že ukončenie výroby elektriny z uhlia povedie k okamžitému uzatvoreniu hnedouhoľných elektrární RWE.

„Potrebujeme istotu o číslach a dôsledkoch,“ napísal Gabriel v liste pre IG BCE a ďalšiu odborovú organizáciu Verdi. „Dovtedy sa o ničom nerozhodne.“ Zároveň informoval, že nariadil vypracovanie analýzy o dopadoch vládnych návrhov na ceny elektrickej energie, na ciele znižovania emisií CO2 a činnosť elektrární a baní. „Pokiaľ analýza skutočne potvrdí obavy IG BCE a Verdi z katastrofálnych dôsledkov pre priemysel a podstatných strát pracovných miest, ministerstvo hospodárstva, samozrejme, zmení návrhy na dosiahnutie klimatických cieľov,“ dodal Gabriel.

V liste pre odbory minister zdôraznil pripravenosť rokovať o alternatívnych návrhoch na dosiahnutie klimatických cieľov Nemecka a zároveň na ochranu pracovných miest. Vyzval odbory ku konštruktívnemu dialógu.

Štátny tajomník ministerstva hospodárstva pre energetiku Rainer Baake v snahe ukázať ochotu ku kompromisom navrhol prepojenie poplatkov za emisie CO2 uhoľných elektrární nad určitým limitom s vývojom cien elektriny. V praxi by to znamenalo, že poplatok by sa zvyšoval v časoch vyšších cien elektriny a, naopak, klesal, ak by cena energie padla pod 40 až 42 eur za megawatthodinu.

Copyright © TASR 2015

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.