Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
2. apríla 2015 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Po prudkom raste ceny ropy opäť klesli, cena WTI sa pohybuje okolo 49,5 USD

Šesť svetových mocností a Irán predĺžili rokovania o iránskom jadrovom programe o ďalší deň po tom, ako pôvodný termín na ukončenie rozhovorov a dosiahnutie predbežnej dohody vypršal 31. marca. Prípadná dohoda by umožnila zmiernenie sankcií voči Teheránu a postupné zvýšenie dodávok ropy na svetové trhy, aj keď viacerí analytici pochybujú o úspešnom závere rokovaní či (v prípade úspechu) výraznejšom zvýšení dodávok komodity na trh.

V stredu (1. apríla) na záver obchodovania sa ceny ropy prudko zvýšili a prerušili trojdňové obdobie poklesu, keď zareagovali na informácie amerického ministerstva energetiky o produkcii ropy. Ministerstvo uviedlo, že pokles počtu vrtných zariadení v USA v predchádzajúcom období viedol minulý týždeň k poklesu produkcie ropy v Spojených štátoch. Podľa Reuters to bol prvý pokles produkcie od konca decembra minulého roka. Dnes sa však pozornosť trhov opäť presunula na švajčiarske mesto Lausanne a rozhovory s Iránom a ceny ropy išli opäť nadol.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v máji klesla do 6.08 h SELČ o 37 centov na 56,73 USD (52,75 eura) za barel (159 litrov). Na záver stredajšieho obchodovania vzrástla cena Brentu o 1,99 USD.

Cena americkej ľahkej ropy klesla o 50 centov na 49,59 USD/barel. V predchádzajúci deň vzrástla na záver obchodovania až o 2,49 USD.

(1 EUR = 1,0755 USD)

Copyright © TASR 2015

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.