Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
22. decembra 2014 Jadrová energia od Energia.skSITA

Rusko oslavuje 55. výročie flotily jadrových ľadoborcov

Na rokovaní zaznelo, že spoločnosť Rosatomflot v súčasnosti prevádzkuje štyri jadrové ľadoborce, z ktorých dva slúžia na udržovanie splavnosti riek a plytkých oblastí Obského zálivu. Tieto plavidlá však nestíhajú naplniť dopyt po ich službách a preto predstavitelia Rosatomflotu očakávajú zvýšenie ich počtu v súvislosti s projektom Yamal LNG a ďalšími ťažobnými projektami. Druhým problémom, ktorý na rokovaní zaznel, je vysoký vek súčasných jadrových ľadoborcov a ich nutná náhrada modernejšími typmi.

Zástupcovia Rosatomflotu sa pri rokovaniach zamerali aj na jadrový ľadoborec Artika triedy LK-60, ktorý vzniká v petrohradských lodeniciach Baltického závodu. Stavba ďalších dvoch lodí tejto triedy je už dohodnutá a začne v nasledujúcich rokoch. Prvý ľadoborec tejto triedy majú dodať prevádzkovateľovi v roku 2017 a ostávajúce dva majú nasledovať v rokoch 2019 a 2020.

Nové ľadoborce sa budú vyznačovať premenlivým ponorom, ktorý sa bude meniť v závislosti na tom, či bude plavidlo pôsobiť v plytkých vodách alebo na otvorenom mori. V budúcnosti tak nahradí riečne jadrové ľadoborce, ako aj výkonné morské typy.

Mustafa Kaška, prvý námestník generálneho riaditeľa Rosatomflotu, počas rokovania uviedol: „Všetky práce na novom ľadoborci LK-60 prebiehajú podľa plánu, takže bude môcť zahájiť činnosť v roku 2017. Taktiež sa zaoberáme prípravami na obnovenie prevádzky jadrovej nákladnej lode Sevmorput, k čomu by malo prísť ešte pred koncom tohto roka.“

Nákladná loď Sevmorput prevážala od roku 1988 náklady po západnej časti Severnej morskej cesty, ale od roku 2012 je odstavená v Murmanskom prístave. Dôvodom ukončenia jeho prevádzky bol pokles dopytu po kontajnerových lodiach a rozvoj tankerov prepravujúcich ropu a LNG. Podľa pôvodného plánu mal byť Sevmorput zošrotovaný, ale obnovenie záujmu o Severnú morskú cestu prinieslo aj plány na pokračovanie jeho prevádzky.

Viceprezident Ruskej nukleárnej spoločnosti, Sergej Kušnarjov, k tomu uviedol: „Súčasná prevádzka jadrových ľadoborcov je veľmi dôležitá. V posledných 25 rokoch nastala určitá stagnácia ich rozvoja, ale podarilo sa nám zachovať technológie aj flotilu, ktorá má teraz pred sebou sľubnú budúcnosť.“

Zdroj: AMI Communications Slovakia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.