Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
28. novembra 2014 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skTASR

Veterná elektráreň vo Velkej Kraši v Česku začala prinášať zisk po 18 rokoch

Pôvodne však mala byť zisková už po piatich rokoch od dokončenia. Štát však nesplnil svoje sľuby a na obdobie prosperity sa muselo vo Velkej Kraši čakať takmer štyrikrát dlhšie.

Na začiatku príbehu bol vizionársky nápad starostu. Ekologická elektráreň roky s veľkými ťažkosťami zarábala len na splácanie dlhu.

Starostka Veľkej Kraše Vlasta Kočí povedala, že obec má už to ťažké obdobie za sebou. V roku 2012 splatila aj poslednú korunu dlhu a teraz, keď sa odpočítajú náklady na prevádzku veternej elektrárne, v obecnom rozpočte zostáva ročne 500.000 Kč (18.110 eur).

Elektráreň stála podľa starostky viac ako 10 miliónov Kč. Z toho bola časť štátna dotácia, časť bezúročná pôžička a zvyšok pokryla obec úverom. Lenže výkupná cena elektriny bola nízka, a preto radnica nedokázala plniť záväzky. Zásadná zmena v prospech energie z obnoviteľných zdrojov prišla až s osemročným oneskorením v roku 2002, v ktorom vzrástla výkupná cena ekologickej elektriny o 300 %.

Velká Kraš v dôsledku dlhov nedostávala nijaké dotácie. Obci pomohlo aspoň to, že jej štát odpustil penále, ktoré jej narastalo za oneskorené splátky dlhu. Starostka dodala, že ich pravidelný príjem 500.000 Kč teraz teší, len škoda tých 18 stratených rokov.

(1 EUR = 27,609 CZK)

Copyright © TASR 2014

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.