Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
14. novembra 2014 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Gazprom pre krízu na Ukrajine prišiel o 92 % zisku

Čistý zisk od januára do septembra medziročne klesol o 92 % na 35,8 miliardy rubľov (610 miliónov eur). Obrat sa v rovnakom období medziročne zvýšil o 1,6 % na 2,8 bilióna rubľov.

Hlavnou príčinou prepadu zisku sa stali rezervy vo výške 256,9 miliardy rubľov, ktoré musel Gazprom vytvoriť na pokrytie zostávajúcich dlhov svojich klientov. Ukrajina dlhuje spoločnosti 179 miliárd rubľov. Situácia koncernu by sa však mala už čoskoro zlepšiť, keďže Ukrajina mu do konca tohto roka musí zaplatiť zhruba 2,5 miliardy eur.

Ukrajina mieni do konca roka kúpiť z Ruska približne miliardu kubických metrov zemného plynu. Štátny energetický koncern Naftogaz prisľúbil, že uhradí časť svojich dlhov a za nové dodávky zaplatí vopred 760 miliónov USD (611,13 milióna eur).

(1 EUR = 58,83 RUB)

(1 EUR = 1,24 USD)

Copyright © TASR 2014

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.