Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
14. augusta 2014 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Ako sa darí Transpetrolu

Hospodársky výsledok firmy  za posledný rok nevytvorila preprava ropy, ale potiahol ho predaj podielu v slovenskej UniCredit Bank a účtovné operácie realizované na základe odporúčania audítora, vyplýva zo stanoviska firmy, ktoré pre portál energia.sk sprostredkovala Lucia Patznerová z Transpetrol-u.

Podľa vyjadrenia firmy, za nízkym výsledkom hospodárenia z hospodárskej činnosti nestojí prepad v preprave a skladovaní ropy, ale realizácia opráv a údržby ropovodnej infraštruktúry, ktorá sa v ostatných rokoch pre negatívny vývoj na trhu s ropou odkladala.

„V roku 2013 dosiahla spoločnosť TRANSPETROL, a.s. celkový hospodársky výsledok zisk pred zdanením vo výške 7.104.954,- EUR, čo znamená splnenie plánu a dosiahnutie všetkých rozhodujúcich ekonomických ukazovateľov zakotvených v Podnikateľskom pláne na rok 2013. Rozhodujúcim parametrom dosahovania pozitívneho hospodárenia spoločnosti TRANSPETROL, a.s. v roku 2013 bolo spôsobené najmä priaznivým vývojom v oblasti prepravy a skladovania ropy pre kľúčových zákazníkov v porovnaní s plánom ako aj uzatvorenie zmlúv s odberateľmi,“ uvádza sa v stanovisku firmy.

„V oblasti nákladov bola uplatňovaná politika zachovania plánovaných nákladov, resp. pristúpenie v zmysle Podnikateľského plánu na rok 2013 k realizovaniu dočasne pozastavených a presunutých opráv, služieb a ostatných nákladov v prípade pozitívneho vývoja hospodárenia spoločnosti, pričom nárast nákladov v porovnaní s rastom výnosov je nižší. Vývoj hospodárenia v roku 2013 priamo súvisí s poklesom prepravy ropy od roku 2010 a najmä s rokom 2012, kedy spoločnosť TRANSPETROL, a.s. zaznamenala výrazný prepad prepravy ropy pre strategických odberateľov. V záujme odvrátenia negatívneho vývoja hospodárenia boli prijaté, po odsúhlasení akcionára, opatrenia na zmiernenie dopadov, ku ktorým patrili o.i. aj pozastavenie a presunutie realizovania opráv, služieb.“

„Priaznivý vývoj v oblasti prepravy ropy a skladovania ropy pre kľúčových zákazníkov, v súlade s plánom, umožnil spoločnosti TRANSPETROL, a.s. vykonať viaceré opravy a realizovať služby vo výške cca. 6 mil. EUR (ekologické opatrenia na ropovode, čistenie nádrží, opravy na trase ropovodu, elektrostaníc, armatúrnych šácht a ďalšie), ktoré boli v predchádzajúcich rokoch z titulu nepriaznivého vývoja v oblasti prepravy ropy a potenciálnej hrozby dosiahnutia straty pozastavené a presunuté, čo sa priamo odzrkadlilo v hospodárskom výsledku z hospodárskej činnosti,“ uvádza sa ďalej v stanovisku firmy.

V období 2012 – 2013 súčasne výrazne narástol výsledok hospodárenia z finančnej činnosti, pričom podľa poslednej výročnej správe ide o dôsledok realizovaných výnosov z predaja podielov a z ostatnej finančnej činnosti.

Na otázku portálu energia.sk, či Transpetrol cielene zvýšil v uplynulom roku aktivitu na finančnom trhu, s cieľom dosiahnuť celkový plánovaný hospodársky výsledok, firma odpovedala zdôvodnením, podľa ktorého táto časť hospodárskeho výsledku súvisí najmä s operáciami vykonanými na základe stanoviska audítora.

„Nárast hospodárskeho výsledku z finančnej činnosti nie je dôsledkom vyššej aktivity na finančnom trhu, ale realizovaním účtovných operácií na základe stanoviska audítora, ktoré boli v zmysle zákona o účtovníctve klasifikované a premietnuté do hospodárskeho výsledku z finančnej činnosti,“ uviedla firma.

Podľa poslednej výročnej správy, firma v roku 2013 po prvý raz v období 2009 – 2013 predala cenné papiere a podiely, z čoho získala výnosy v objeme cca 1,4 mil. EUR. Šlo o krok, ktorý súvisel so zrušením slovenskej pobožky UniCredit Bank, v ktorej bol štátny prepravca ropy drobným akcionárom.

„Predaj cenných papierov a podielov v roku 2013 súvisí s rozhodnutím o zrušení UniCredit Bank Slovakia a. s. bez likvidácie a prechode jej imania na UniCredit Bank Czech Republic, a.s. ako právneho nástupcu a o cezhraničnom zlúčení UniCredit Bank Czech Republic, a.s. a UniCredit Bank Slovakia a. s.. Spoločnosť TRANSPETROL, a.s. ako majiteľ 0,06 % podielu akcií postupoval v súlade s rozhodnutím vlády SR a na základe rozhodnutia ministerstva hospodárstva ako jediného akcionára vykonávajúceho pôsobnosť valného zhromaždenia predal akcie spoločnosti UniCredit Bank Slovakia a.s..“

Spoločnosť Transpetrol v stanovisku doplnila, že hlavnou podnikateľskou aktivitou i do budúcnosti ostáva preprava a skladovanie ropy, s cieľom dosahovať zisk. „V záujme dosahovania týchto cieľov sa snaží spoločnosť diverzifikovať zdroje, hľadať nové prepravné cesty ropy a obchodných partnerov,“ pričom ako strategické možnosti diverzifikácie uviedla projekt prepojenia Bratislava – Schwechat Pipeline a rekonštrukciu ropovodu Adria.

Grafy: energia.sk – podľa výročnej správy Transpetrol-u za rok 2013

(c) energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.