Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
28. mája 2014 Elektrina a elektrická energia od Energia.skTASR

GE zvýšil ponuku na prevzatie energetickej divízie Alstomu

Zdá sa, že Hollande po stretnutí so šéfom GE Jeffom Immeltom zmenil tón. Francúzska vláda totiž až doteraz kritizovala predchádzajúcu ponuku amerického koncernu, ktorý chcel Alstomu zaplatiť 16,9 miliardy USD (12,39 miliardy eur) za jeho kľúčovú energetickú divíziu. Kabinet v Paríži dokonca tento mesiac schválil dekrét, ktorý mu dáva právo vetovať akúkoľvek dohodu o predaji časti Alstomu. Dôvodom sú obavy o pracovné miesta a „energetickú bezpečnosť Francúzska“.

Šéf GE v utorok (27. 5.) ubezpečil poslancov francúzskeho parlamentu, že jeho firma sa v rámci dohody zaviaže k zvýšeniu počtu pracovných miest vo Francúzsku, vrátane otvorenia nových výrobných hál. Immelt tiež uviedol, že GE uvažuje aj o vytvorení zväzku so železničnou divíziou Alstomu. To by malo zmierniť obavy francúzskej vlády, že predaj energetickej divízie ešte viac oslabí kedysi mocný koncern, ktorý musel pred 10 rokmi zachraňovať štát z peňazí daňových poplatníkov. Na energetickú divíziu, ktorá vyrába turbíny pre uhoľné a plynové elektrárne, jadrové reaktory, veterné parky a systémy na prenos a distribúciu elektriny, totiž pripadá až 70 % tržieb francúzskej skupiny. Jej menšia železničná divízia je síce priekopníkom vo výrobe rýchlovlakov TGV, ale zároveň je závislá od objednávok francúzskych štátnych železníc SNCF.

Francúzska vláda zvykne v prípade, že nejaká veľká korporácia rokuje o predaji časti svojich domácich závodov zahraničnému investorovi, zasahovať do procesu rozhodovania a Alstom nie je výnimkou.

Vedenie Alstomu pritom uvítalo návrh na fúziu s GE a upozornilo, že takto získaná hotovosť mu umožní znížiť firemné dlhy a zlepšiť prístup na svetové trhy.

Vláda v Paríži sa však snaží nielen udržať pracovné miesta v krajine, ale prilákať aj ďalších záujemcov o Alstom, ktorí by predložili ešte lepšiu ponuku.

Siemens v utorok uviedol, že svoj formálny návrh na kúpu energetickej divízie predloží francúzskej skupine do 16. júna.

(1 EUR = 1,3638 USD)

Copyright © TASR 2014

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.