Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
3. novembra 2010 Elektrina a elektrická energia od Energia.skTASR

Agrofert prehral arbitráž s PKN Orlen za Unipetrol za 20 mld.Kč

Informáciu o výsledku sporu potvrdila redakcia advokátskej kancelárie Pokorný, Wagner & spol. zastupujúca Babiša. „Nález sme dostali a zatiaľ sa s ním zoznamujeme. Je možné, že sú tam niektoré procesné chyby, ktoré momentálne vyhodnocujeme,“ povedal advokát Petr Málek a dodal: „Budeme hovoriť s našim klientom o tom, že by sa podala žiadosť na zrušenie nálezu“.

Súčasný spor je jednou zo štyroch žalôb, ktorú Agrofert podal na poľskú firmu za privatizáciu spoločnosti Unipetrol. Agrofert žiadal náhradu celkovej škody za to, že nemohol využívať časť holdingu Unipetrol, ktorá mu podľa dohody mala po privatizácii pripadnúť. Išlo konkrétne o podiely v spoločnostiach Agrobohemia, Aliachem, Kaučuk, Paramo a Chemopetrol.

Agrofert argumentoval tým, že škoda mu mala vzniknúť najmä nekalou súťažou a úmyselným porušením zmlúv zo strany PKN Orlen, za čo chcel náhradu vo výške 19,46 miliardy českých korún. Po dnešnom rozhodnutí sa ale peňazí podľa všetkého nedočká. „Dnešné rozhodnutie znamená, že požiadavky Agrofertu neboli uznané a holding musí zaplatiť náklady, ktoré nám celým procesom vznikli,“ povedala Beata Karpińska z tlačového oddelenia PKN Orlen, ktorý Unipetrol vlastní. Súd už predtým zamietol dve zo štyroch žalôb, iba v jednom prípade Babišov Agrofert uspel, a to v spore za vyše 100 miliónov eur. Podľa Karpińskej sú dnešným rozhodnutím uzatvorené všetky nezhody medzi obomi stranami sporu.

Copyright © TASR 2010

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.