Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
8. marca 2010 Ostatné od Energia.skSITA

V Španielsku testujú potenciál príbojovej energie

Európska komisia vyčlenila grant vo výške 2,2 mil. eur na realizáciu projektu tzv. príbojovej energie na severnom pobreží Španielska. Projekt realizuje spoločnosť Oceean Power Technologies a jeho výsledkom bude 1.39 megawattová inštalácia PowerBuoy. Grant je súčasťou odmeny 4,5 mil. eur pre konzorcium spoločností na čele s Ocean Power, ktoré realizuje projekt WavePort. Do projektu sú zapojené aj inštitúcie z Portugalska, Nórska a Veľkej Británie.

Cieľom WavePortu je vybudovanie zariadenia PowerBuoy, ktoré vyrába elektrickú energiu prostredníctvom príbojovej energie z morských vĺn. Zariadenie je premieňa energiu patentovaným spôsobom a zároveň má kontrolný systém, ktorý mu umožňuje ladiť každú vlnu zvlášť, čím optimalizuje elektrickú výrobu.

Realizácia projektu sa začala v septembri 2008 kedy Ocean Power navrhli a rozmiestnili PowerBuoy v pobrežnom meste Santoňa. V súčasnosti prebieha druhá fáza projektu počas ktorej Ocean Power nainštaluje podmorskú transformačnú stanicu. Tá funguje ako kolektor, sieť a transformátor energie, ktorú vygeneruje celé zariadenie. Finálna fáza projektu spočíva v zavedení 6 kilometrového podmorského káblu, ktorý doručí energiu do energickej siete.

Zahájenie práce, ktorú finančne pokrýva grant Komisie momentálne závisí na podpísaní dohody medzi členmi konzorcia. Dohoda sa očakáva v nasledujúcich dvoch mesiacoch. Zúčastnené inštitúcie zabezpečia ďalšie financie ale aj zariadenie na monitorovanie vĺn, výstavbu oceľovej konštrukcie či výskum o prognózu zdrojov morských vĺn.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.