Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
10. októbra 2013 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Čína sa stala najväčším dovozcom ropy na svete, z 1. miesta vytlačila USA

Podľa najnovších údajov amerického Federálneho úradu pre energetiku (EIA) v septembri bola spotreba ropy v Číne v porovnaní s produkciou o 6,3 milióna barelov denne vyššia (1 barel = 159 litrov). Na porovnanie, v USA bola spotreba vyššia o 6,1 milióna barelov denne.

Okrem rastu ekonomiky a zvyšovania predaja áut sa pod tento výsledok podpísalo aj obmedzenie produkcie ropy v ázijskej krajine v dôsledku záplav v minulých mesiacoch. Čína tak musela na vykrytie rastúceho dopytu po rope zvýšiť jej dovoz. Tento trend však bude podľa EIA pokračovať aj v roku 2014.

Spojené štáty spotrebovali v septembri denne asi 18,6 milióna barelov ropy, zatiaľ čo v prípade Číny to bolo približne 10,9 milióna barelov/deň. USA sú však schopné svoj dopyt do veľkej miery vykrývať ťažbou z bridlíc, čo Čína v najbližších rokoch nebude podľa ekonómov schopná napodobniť.

Copyright © TASR 2013

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.