Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
24. apríla 2013 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Rosnefť chce zdvojnásobiť podiel na ruskom trhu so zemným plynom

Rosnefť má na tomto trhu teraz podiel 9 %. Do roku 2020 ho chce zvýšiť na 19 až 22 %, uviedla podľa agentúry Reuters firma v prezentácii investorom v Londýne.

Rosnefť očakáva, že tento rok vyprodukuje viac ako 40 mld. m3 plynu. V roku 2020 ale vraj ročná produkcia už prekročí 100 mld. m3. Na aktivity v oblasti plynu má dohliadať Vlada Rusakovová, ktorá kedysi bola členkou predstavenstva Gazpromu, napísala agentúra Reuters.

Rosnefť expanziu začala po tom, čo bol do jej čela v máji vymenovaný vplyvný dlhodobý spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina Igor Sečin. Spoločnosť nedávno dokončila prevzatie konkurenčnej firmy TNK-BP, spoločného podniku britskej BP a konzorcia ruských miliardárov AAR. Z hľadiska ťažby sa tak stala najväčšou verejne obchodovanou ropnou firmou na svete. Sečin novinárom povedal, že koncern uvažuje o možnosti ďalšej spolupráce so svojím partnerom, americkým ropným gigantom Exxon Mobil na produkciu ropy a zemného plynu v Iraku.

Podľa Oxfordského inštitútu pre energetické štúdie spotreba zemného plynu v Rusku tento rok prekoná hodnoty pred vypuknutím hospodárskej krízy v roku 2008.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.