Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
21. júna 2010 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Elektrina zo Sahary dorazí do EÚ už o 5 rokov

V priebehu piatich rokov by mohla do Európy doraziť podmorskými káblami elektrina zo Sahary. Práve tam sa plánuje s vybudovaním obrovských solárnych elektrární. „Myslím si, že niektoré modely ktoré sa spustia do prevádzky v priebehu najbližších piatich rokov dodajú na európsky trh niekoľko stoviek megawattov,“ uviedol pre Reuters  európsky komisár pre energetiku Gunther Oettinger. Podporu pre výstavbu infraštruktúry a vytvorenie spoločných pravidiel pre energetický trh na vzájomnom stretnutí vyjadrili energetickí ministri z Alžírska, Maroka a Tuniska.

Po dokončení najznámejšieho projektu Desertec, Európska únia bude môcť z Afriky dovážať až tisíce megawattov elektriny. S dokončením 400 miliardového projektu môžeme však počítať najskôr v horizonte 20 až 40 rokov. „Integrovať väčšie percento obnoviteľných zdrojov akými je solárna či veterná energia si vyžaduje čas,” vysvetlil Oettinger. Okrem výstavby samotných solárnych elektrárni na africkom kontinente je nevyhnutné vyriešiť aj otázku prepravy elektriny do Európy. Európu s Afrikou majú spojiť vysokonapäťové káble na dne Stredozemného mora.

Na otázku akou formou Európska únia prispeje do projektu Desertec komisár uviedol, že úlohou únie bude koordinácia spoluúčastníkov, aktualizácia regulácií o možností prepravy elektriny medzi krajinami EÚ a financovanie realizačných štúdií. Ďalšiu dôležitú otázku, ktorú bude nevyhnutné doriešiť je, aby sa do Európy nedovážala elektrická energia vyrobená z elektrární na uhlie alebo zemný plyn.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.