Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
brusel belgicko - TASR
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Brusel - námestie Grand Place Foto: TASR/Pavel Neubauer
21. augusta 2012 Elektrina a elektrická energia od Energia.skTASR

V prípade tuhej a dlhej zimy hrozí Belgicku výpadok elektrickej energie

Podľa vyjadrenia národného regulátora v energetickom sektore v súčasnosti nejestvuje žiadne riziko pre výpadky elektrického prúdu, avšak v prípade príliš studenej zimy by bola energetická bezpečnosť krajiny ohrozená, uviedla tlačová agentúra Belga.

Studená a dlhá zima by so sebou priniesla najmä zvýšené nároky na vykurovanie a Belgicko by mohlo mať problémy so zásobovaním elektrickou energiou a v niektorých prípadoch existuje aj riziko jej výpadkov. Túto možnosť v správe pre médiá potvrdil aj hovorca CREG Laurent Jacquet.

Národný regulátor pre energetiku preto podporuje návrh belgického ministra pre energetiku Melchiora Wacheleta, ktorý kvôli dočasnej odstávke jadrových elektrární Doel 3 a Tihange 2 požaduje predĺženie funkčnosti niektorých starších tepelných elektrární v Belgicku. Ide najmä o tepelnú elektráreň na uhlie a plyn v Ruiene a elektráreň na skvapalnený plyn v Drogenbose neďaleko Bruselu.

Obe staršie elektrárne sú naprojektované na ich celkové odstavenie a v súčasnosti nefungujú v režime plnej prevádzky. Ich spoločná výrobná kapacita je 1000 MW, kým dočasne odstavené atómky Doel 3 a Tihange 2 majú výrobnú kapacitu 2000 MW.

Národný regulátor pre energetiku poukazuje na potrebu vybudovania nových tepelných elektrární na území Belgicka, avšak aj v prípade schválenia takéhoto projektu výstavba novej tepelnej elektrárne trvá od štyroch do piatich rokov, upozornil CREG.

Zdroj: TASR

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.