Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Juraj Miškov
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: energia.sk
1. januára 1970 Ostatné od Energia.skSITA

Minister Miškov: Ceny energií budú rásť

Pondelok – 09.08.2010

Slovensko:

V Lučenci sa začalo s výstavbou novej slnečnej elektrárne s inštalovaným výkonom 3 MW. Prevádzkovateľ elektrárne, žilinská spoločnosť SSE Solar, plánuje jej spustenie ešte v tomto roku. Výška investície za jeden MW je 2,4 až 2,9 mil. eur. Realizátorom stavby v mestskej časti Ľadovo je akciová spoločnosť Elektroenergetické montáže. Mesto Lučenec získa prenájmom pozemkov viac ako 140.000 eur ročne po dobu 25 rokov.

Podľa správy Úradu jadrového dozoru (ÚJD) SR sa na Slovensku v minulom roku vyrobilo menej elektriny ako sa spotrebovalo. Saldo SR v dovoze elektrickej energie dosiahlo úroveň 1312 GWh, čiže 4,79 % ročnej spotreby.

Európska únia:

Európska komisia sa zaoberala nukleárnou medicínou. Riešila, okrem iného, nedostatok rádioaktívnych izotopov na trhu s lekárskym materiálom. (viac informácií)

Mestské samosprávy v Anglicku a vo Walese budú môcť predávať elektrinu z obnoviteľných zdrojov do národnej elektrickej siete. Vláda očakáva zvýšený záujem o inštalovanie alternatívnej energie. (viac informácií)

Veľká Británia ráta s výstavbou nových jadrových zdrojov. Prvá atómová elektráreň má začať s výrobou už v roku 2018. Vláda potvrdila, že výstavba sa nebude financovať z verejných prostriedkov. (viac informácií)

Francúzsky koncern GDF Suez sa stane majoritným vlastníkom britskej energetickej spoločnosti International Power. (viac informácií)

Svet:

Srbsko bude partnerom pri výstavbe bulharskej jadrovej elektrárne v Belane. Dohodli sa na tom bulharský premiér Bojko Borisov a srbský prezident Boris Tadić. (viac informácií)

Investičná spoločnosť International Petroleum Investment Company (IPIC) sa možno stane ďalším z partnerov plynovodu Nabucco, ktorý pripravuje EÚ.  Spoločnosť IPIC vlastní 20 % akcií rakúskej spoločnosti OMV. Nabucco má začať s prepravou plynu v roku 2014.

Utorok – 10.08.2010

Slovensko:

Česká spoločnosť Modřanská potrubní vyhrala tender pre dodávku potrubí pre sekundárny okruh JE v Mochovciach. Okrem potrubia zákazka zahŕňa aj komponenty a ostatné zariadenia sekundárneho okruhu v strojovni 3. a 4. bloku elektrárne. Celková hodnota zákazky má hodnotu 30,76 mil. eur. bez DPH.

Tepláreň Košice a.s. má nové vedenie. Výmena nastala na postoch predstavenstva a dozornej rady spoločnosti.  Novým predsedom predstavenstva sa stal Ján Podhorský, ktorý bol na prvom zasadnutí zvolený do funkcie generálneho riaditeľa. Predsedom dozornej rady sa stal Jozef Petraško.

Na úložisku rádioaktívnych odpadov v blízkosti jadrovej elektrárne Mochovce bolo koncom roku 2009 uložených celkom 2175 kontajnerov s rádioaktívnym odpadom. Informáciu zverejnil Úrad jadrového dozoru (ÚJD) SR. Súčasná kapacita postačuje na uloženie 7.200 kontajnerov na obdobie 10 až 15 rokov. Areál úložiska sa nachádza zhruba 2 km od JE Mochovce. V budúcnosti sa ráta s rozšírením jeho kapacity.

Samsung prejavil záujem investovať do solárnej energie na Slovensku. Na stretnutí s ministrom hospodárstva a výstavby SR Jurajom Miškovom o tom informovali zástupcovia spoločnosti. Minister vyjadril snahu štátu o kooperáciu pri podnikateľských zámeroch firiem. Predstaviteľov Samsungu ubezpečil o vytvorení transparentného systému podpory obnoviteľných zdrojov na Slovensku.

Európska únia:

Zisk českého energetického giganta ČEZ klesol v druhom kvartáli 2010 medziročne o 29 %. Čistý zisk ČEZ v stanovenom období dosiahol 11,2 mld. Kč.

Svet:

Britská spoločnosť BP nevylúčila možnosť pokračovať v ťažbe ropy v oblasti Mexického zálivu. Vylúčila však, že sa vráti na miesto ekologickej katastrofy po výbuchu ropnej plošiny Deepwater Horizon. (viac informácií)

Čína zatvorí vyše dve tisíc priemyselných tovární. Ide o ďalší krok vlády v snahe o zníženie energetickej náročnosti. (viac informácií)

Streda – 11.08.2010

Slovensko:

Minister hospodárstva a výstavby SR Juraj Miškov poskytol pre náš portál v utorok (10.08.2010) doteraz najrozsiahlejší rozhovor o slovenskej energetike od svojho nástupu do funkcie. Rozhovor sme publikovali v stredu, v plnom znení si ho môžete prečítať tu.

Minister Miškov v rozhovore, okrem iného, povedal: „Chceme odpolitizovať proces tvorby ceny [energií pre domácnosti] a oslobodiť trh od vplyvu štátu. [..] Bez politických zásahov štátu chceme dávať energetike len víziu, určovať jej strategické rámce a spoločne s energetickým sektorom diskutovať o tom, ako dosahovať energetickú bezpečnosť,“

Košická energetická spoločnosť vykoná generálnu opravu parnej turbíny a turbogenerátora v strojovni akciovej spoločnosti Tepláreň Košice. Celková hodnota rekonštrukčných prác dosiahne 2,97 mil. eur bez DPH.

Svet:

Ukrajina zvýši od apríla 2011 cenu za zemný plyn pre domácnosti o ďalších 50 %. K prvému zvýšeniu cien o 50 % prišlo začiatkom augusta. Prudký rast cien bol podmienkou Kyjeva pre poskytnutie pôžičky od Medzinárodného menového fondu (MMF).

Podľa zástupcov priemyslu Kanada nedostatočne využíva svoj geotermálny potenciál. Odhaduje sa až na 5 tis. MW. (viac informácií)

Bulharsko a Srbsko sa dohodli na detailoch pozemnej trasy plynovodu Južný tok. (viac informácií)

Podľa odhadov Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA) dosiahne celosvetový dopyt po rope v tomto roku 86,6 mil. barelov denne. Išlo by o medziročný nárast o 1,8 %. Prognózy IEA na rok 2011 hovoria o ďalšom raste, dopyt má dosiahnuť až 87,9 mil. barelov za deň.

Japonsko chce expandovať na globálny trh s jadrovou energiou. Zameria sa predovšetkým na krajiny Blízkeho východu. (viac informácií)

Súdne procesy v súvislosti s ekologickou katastrofou v Mexickom zálive budú prebiehať v New Orleans. Spoločnosť BP sa usilovala, aby sa miestom procesov stal Texas. (viac informácií)

Štvrtok – 12.08.2010

Slovensko:

V obci Dolný Bar pri Dunajskej Strede sa dnes uviedla do prevádzky prvá fotovolatická elektráreň na Slovensku so schopnosťou polohovania solárnych panelov. Elektráreň má inštalovaný výkon 1.000 MW. Prevádzkovateľom je spoločnosť Solar Time, s.r.o.

Verejný tender o služby vrchného kontraktora pre spoločnosť Nafta, a.s. vyhrala firma MND Servisní, a.s. Skalica. Konečná ponuka je v pásme od 2,23 do 2,74 mil. eur bez DPH. 

Na území obce Mliečany neďaleko Dunajskej Stredy sa postaví bioplynová stanica. Pri výrobe bioplynu sa bude využívať len rastlinná biomasa. Stanica vyrobí ročne 990 kW elektrickej energie a 1116 kW tepelnej energie. Realizátorom stavby s rozpočtom 3.mil. eur je spoločnosť KOMKM, s.r.o. Spustenie do prevádzky sa očakáva v roku 2011.

Európska únia:

Energetický koncern RWE kritizuje plán nemeckej vlády zaviesť daň z jadrového paliva. Podľa predstaviteľov spoločnosti im nové daňové zaťaženie nepriaznivo zasiahne príjmy. Budú tak musieť obmedziť investovanie do ekologických technológií. Spolkové ministerstvo financií chce novou daňou získať ročn 2,3 mld. eur.

Veľká Británia začala s implementáciou vládneho programu Carbon Reduction Commitment. Stredné a veľké podniky musia do konca septembra zaregistrovať svoju energetickú spotrebu, v opačnom prípade im hrozia finančné sankcie. Podnikateľský sektor sa bráni. Kritizuje vládu pre nízku mieru osvety o programe.  (viac informácií)

Svet:

Rusko vydraží dve posledné nevyužité ropné polia v krajine. Nedotknuté ropné ložiská Trebs a Titov sú dlhodobo záujmom ťažobných koncernov z celého sveta. (viac informácií)

Ruský ropný koncern Lukoil obnovil dodávky benzínu do Iránu. Urobil tak v spolupráci s čínskou spoločnosťou Zhuhai Zhenrong. Rusko aj Čína súhlasili so sankciami proti Iránu v Bezpečnostnej rade OSN. Odmietli však schváliť sankčné opatrenia, ktoré by zasiahli ropný a plynárenský sektor krajiny.

Spoločnosť BP odložila plány na začatie podmorskej ťažby ropy v Líbyi. Britský koncern ráta so začiatkom vŕtacích prác v Stredomorí koncom roka.

Francúzsky koncern Total začne s podmorskou ťažbou ropy v Angole. Energetický gigant ráta s ťažbou 160 tis. barelov ropy za deň. Kapacita ložísk pod morom sa odhaduje na 500 mil. barelov ropy.

Piatok – 13.08.2010

Slovensko:

Minister hospodárstva a výstavby SR Juraj Miškov odvolal Martina Vavřinka z funkcie generálneho riaditeľa Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA). Dočasným riadením agentúry poveril Ivana Drobného, ktorý doteraz pôsobil na poste riaditeľa ekonomickej sekcie.

Európska únia:

Európska komisia sa bude zaoberať dodržiavaním antidumpingových opatrení v dovoze biopalív z USA. Vzniklo podozrenie, že americkí výrobcovia exportujú biopalivá do členských krajín EÚ cez Kanadu a Singapur. (viac informácií)

V Škótsku sa postaví nová tepelná elektráreň. Má využívať technológiu zachytenia a uskladnenia oxidu uhličitého (CCS). Petíciu proti výstavbe elektrárne v škótskom meste Ayrshire doteraz podpísalo 10 tis. ľudí z celého sveta. (viac informácií)

Svet:

Dátum spustenia prvej jadrovej elektrárne v Iráne sa stanovil na 21.august 2010, informovala Ruská federálna agentúra pre jadrovú energiu (Rosatom). S výstavbou elektrárne Bushehr sa zažalo ešte v roku 1975. Rusko podpísalo s Teheránom dohodu o dokončení stavebných prác v roku 1998.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.