Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
lany solarnych panelov
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ steel & silicon (licencia Creative Commons)
5. januára 2011 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skTASR

2010: Inštalovaný výkon slnečných elektrární v ČR sa znásobil

Tesne pred koncom minulého roka boli v Česku pripojené do siete fotovoltaické elektrárne s inštalovaným výkonom 1.650 MW. Pre porovnanie, na konci roka 2009 činilo toto číslo 463 MW.

Inštalovaný výkon FV elektrární tak medziročne narástol takmer 4-násobne. V špičke a za ideálnych podmienok zaostávajú za oboma blokmi temelínskej jadrovej elektrárne (2 tis. MW) len o pätinu.

Energetický regulačný úrad (ERÚ) vydal ku koncu roku 2010 licencie na solárne elektrárne s celkovým inštalovaným výkonom 1.780 MW. Všetky sa však do Silvestra nepodarilo pripojiť do siete. Nedokončené projekty sa budú teraz realizovať za menej výhodných podmienok (v porovnaní s podmienkami v roku 2010).

Predseda ERÚ Josef Fiřt doplnil, že rok 2011 by mal byť v Česku rokom realizácie projektov v oblasti biomasy. Odborná skupina sa preto už zaoberá otázkami, koľko biomasy možno vyprodukovať a ako výrobu zosúladiť s plánmi na jej energetické využívanie. V oblasti biomasy sa pripravuje „veľa projektov a tie stoja dosť peňazí. Chceme, aby investori dostali včas signál, aký je pre biomasu priestor,“ doplnil predseda regulačného úradu.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.