Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
SPP - ilustracka SITA
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná foto: SPP. Foto: (c)SITA/Marián Peiger
11. mája 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

2010: Ako hospodárila skupina SPP?

Slovenský plynárenský priemysel vykázal za minulý rok čistý zisk z predaja zemného plynu odberateľom vo výške 443 mil. eur, čo v medziročnom porovnaní predstavuje pokles o 22 %. Spoločnosť SPP – distribúcia, a.s. zaznamenala v minulom roku čistý zisk vo výške 107,03 mil. eur, čo v porovnaní s rokom 2009 predstavuje pokles o 1,4 %. Výnosy z predaja služieb spoločnosti za rok 2010 vzrástli medziročne o 11,2 % na 826,47 mil. eur a prevádzkové náklady poklesli o 8,3 % na 593,05 mil. eur.

eustream: Nárast zisku na 188 mil. eur

Spoločnosť eustream, a.s. vykázala za minulý rok čistý zisk vo výške 188,29 mil. eur. Rok predtým jej zisk po zdanení predstavoval 78,67 mil. eur. Ako ďalej vyplýva z informácií zverejnených spoločnosťou, jej výnosy z predaja služieb vlani medziročne vzrástli o 11,2 % na 826,47 mil. eur. Prevádzkové náklady na druhej strane firma znížila o 8,3 % na 593,05 mil. eur. „Hlavným zdrojom tvorby výnosov bolo kontrahovanie prepravných kapacít,“ informuje spoločnosť.

Celkovo spoločnosť vlani prepravila 71,4 mld. metrov kubických zemného plynu, čo je o 5 mld. metrov kubických viac ako v roku 2009. Viac ako 90 % z prepraveného objemu pritom smerovalo za hranice Slovenska. Od začiatku tranzitu cez územie Slovenska pred 40 rokmi Eustream prepravil už viac ako 2 bilióny metrov kubických zemného plynu.

Firma eustream je najväčším prepravcom zemného plynu v Európskej únii s kapacitou prepravnej siete viac ako 90 mld. metrov kubických za rok. Firma odštartovala svoju činnosť 1. júla 2006 právnym odčlenením prepravných aktivít od Slovenského plynárenského priemyslu ako jeho 100-percentná dcérska spoločnosť.

SPP – distribúcia: Pokles zisku o 1,4 %

Spoločnosť SPP – distribúcia, a.s. vlastník a prevádzkovateľ najväčšej distribučnej siete na Slovensku, zaznamenala v minulom roku čistý zisk vo výške 107,03 mil. eur, čo v porovnaní s rokom 2009 predstavuje mierny pokles o 1,4 %. Spoločnosť sa vlani podľa zverejnených informácii sústredila najmä na zabezpečenie plynulej a bezpečnej prevádzky distribučnej siete a dosiahnutie finančnej stability a ziskovosti. „Spoločnosť pokračovala v úsporných a optimalizačných opatreniach. Prostriedky investované do dlhodobých aktív sme smerovali najmä do obnovy existujúcej distribučnej siete, vrátane rekonštrukcií plynárenských zariadení poškodených rozsiahlymi júnovými povodňami, “ konštatuje predseda predstavenstva SPP – distribúcia Jean-Pierre Béringuier.

Výnosy z predaja a služieb spoločnosti za minulý rok dosiahli 387,54 mil. eur a v medziročnom porovnaní poklesli o 5,61 mil. eur. Hlavným zdrojom tvorby výnosov boli tržby za poskytnutie distribučnej kapacity. Prevádzkové náklady evidovala SPP – distribúcia vo výške 251,29 mil. eur, čo bolo o 0,32 mil. eur menej ako v roku 2009. Hlavné zložky prevádzkových nákladov predstavovali podľa spoločnosti odpisy a amortizácia, skladovanie zemného plynu, ostatné služby a osobné náklady. Pokles prevádzkových nákladov bol spôsobený najmä znížením nákladov na nákup zemného plynu a spotreby materiálu a energie.

Na finančné výsledky spoločnosti mala dopad aj ekonomická recesia a tiež klimatické podmienky, ktoré ovplyvňujú objemy distribuovaného plynu. Priemerné teploty za celé vykurovacie obdobie roka 2010 sa totiž pohybovali pod úrovňou dlhodobého priemeru, čo pozitívne vplývalo na distribuované objemy. V roku 2010 spoločnosť distribuovala viac ako 5 miliárd metrov kubických zemného plynu.

SPP – distribúcia, a.s. začala činnosť 1. júla 2006 po právnom odčlenení všetkých činností súvisiacich s distribúciou zemného plynu a distribúciou aktív ako 100 % dcérska spoločnosť Slovenského plynárenského priemyslu, a.s. Spoločnosť zabezpečuje distribúciu zemného plynu pre približne 1,5 milióna zákazníkov

SPP (predaj plynu): Pokles zisku takmer o štvrtinu

Slovenský plynárenský priemysel, a.s. (SPP) vykázal za minulý rok čistý individuálny zisk vo výške 443 mil. eur, čo v medziročnom porovnaní predstavuje pokles o 22 %. Konsolidovaný čistý zisk skupiny SPP vlani v porovnaní s rokom 2009 poklesol o 9,8 % na 561 mil. eur. Slovenské plynárenstvo v roku 2010 charakterizovali podľa spoločnosti najmä pretrvávajúce dôsledky globálnej ekonomickej krízy, rastúca konkurencia a neprimerane nastavená regulácia, čo malo výrazný vplyv aj na hospodárske výsledky spoločnosti. „SPP sa podarilo tieto nepriaznivé vplyvy zmierniť predovšetkým uplatnením prísnych opatrení v oblasti znižovania nákladov a rozvojom obchodných aktivít na medzinárodných trhoch,“ informuje SPP.

Činnosti spojené s prepravou zemného plynu zostali aj naďalej hlavným pilierom, ktorý najviac prispel k dosiahnutým hospodárskym výsledkom skupiny SPP. Globálna hospodárska kríza spôsobila na európskom plynárenskom trhu podľa SPP prebytok ponuky nad dopytom, ktorý mal za následok výrazný pokles cien plynu na spotových trhoch a odklonenie vývoja cien plynu od vývoja cien ropy. V roku 2010 sa však objavil aj náznak čiastočného oživenia slovenskej ekonomiky. „Rastúca spotreba plynu mala za následok nielen zvýšenie predaja plynu, ale aj nárast objemu distribúcie a prepravy plynu, čo malo pozitívny vplyv na niektoré podnikateľské aktivity skupiny SPP,“ uvádza predseda predstavenstva SPP Achim Saul. Na druhej strane, v roku 2010 SPP utrpel pri predaji plynu v regulovanom segmente domácností a výrobcov tepla rekordnú stratu vo výške viac ako 70 miliónov eur.

SPP predal v minulom roku na slovenskom trhu 4,66 mld. metrov kubických zemného plynu, čo v porovnaní s rokom 2009 predstavuje pokles o takmer 380 mil. metrov kubických. Dôvodom bola podľa spoločnosti pokračujúca ekonomická kríza, silné konkurenčné prostredie a racionalizácia energetickej spotreby. „SPP aj v roku 2010 pokračoval v zvyšovaní svojej prevádzkovej efektívnosti, v striktnom riadení nákladov, optimalizácii interných procesov a posilňovaní zákazníckej orientácie,“ informuje spoločnosť.

Celkové konsolidované výnosy z predaja výrobkov a služieb skupiny SPP dosiahli za minulý rok 3,133 mld. eur a medziročne poklesli o 373 mil. eur. Na druhej strane prevádzkové náklady skupiny vzrástli medziročne o 529 mil. eur na 2,539 mld. eur. Z individuálnych výsledkov SPP vyplýva, že výnosy z predaja výrobkov a služieb spoločnosti vzrástli vlani o 137 mil. eur na 2,668 mld. eur a prevádzkové náklady stúpli o 410 mil. eur na 2,540 mld. eur.

Slovenský plynárenský priemysel je nadnárodná energetická plynárenská spoločnosť. Akcionármi spoločnosti sú Slovenská republika prostredníctvom Fondu národného majetku (51 %) a konzorcium Slovak Gas Holding pozostávajúce zo spoločností E.ON Ruhrgas a GDF SUEZ (49 %). Konsolidované výsledky zahŕňajú okrem spoločností hlavnej skupiny SPP – Slovenský plynárenský priemysel, a.s., SPP – distribúcia, a.s. a eustream, a.s. aj dcérske spoločnosti NAFTA, a.s., SPP CZ, a.s., SPP Bohemia, a.s. a Geoterm KOŠICE, a.s. Metódou ekvivalencie zahŕňajú aj informáciu o pridružených spoločnostiach a spoločných podnikoch Slovgeoterm, a. s. Pozagas, a. s. a Probugas, a. s.

Text: SITA, energia

Ilustračné foto: SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.