Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Elektrický stĺp 2
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / lain Cuthbertston (licencia Creative Commons)
19. januára 2011 Ostatné od Energia.skSITA

2000 – 2010: Výkon zotrvačníkov sa zvýšil z 1 kW na 20 MW

Zotrvačníkové zariadenia na krátkodobé skladovanie elektrickej energie sa vyvíjajú viac ako 10 rokov. Spoločnosť Beacon Power uviedla do komerčnej prevádzky prvú takúto inštaláciu v roku 2008 v štáte New England (USA).

Slúžia na krátkodobé uskladnenie energie, ich cieľom je vyrovnávať výchylky vo frekvencii v prenosovej alebo distribučnej sústave, uviedol dnes na kongrese World Future Energy Summit (WFES) 2011 Gene Hunt.

Veľký zotrvačníkový komplex s výkonom 20 MW

Inštalovaný výkon zotrvačníkov sa za ostatnú dekádu zvýšil z 1 kW na komplex s 20 MW. Produkty, ktoré firma Beacon Power vyvinula, majú inštalovaný výkon od 1 – 2 kW (model z roku 2000), cez 25 – 100 kW (obdobie 2006 – 2007), až po modul v výkonom 1 MW(2008).

V súčasnosti sa v americkom Stephentown (New York) stavia zotrvačníkové krátkodobé úložisko elektrickej energie s inštalovaným výkonom 20 MW. V tomto okamihu sa pripája prvá časť komplexu, výkon 20 MW bude úplne pripojený niekedy do polovice roka.

Návratnosť: Okolo 10 rokov

Celkové náklady na výstavbu sa odhadujú na 76 mil. dolárov, pričom ročné výnosy z prevádzky by mali presiahnuť 5 mil. dolárov. Pri odhade nárastu ceny podporných služieb pre elektrizačné sústavy sa predpokladá návratnosť v horizonte okolo 10 rokov.

Pokiaľ však ide o konkrétne výsledky a výnosy zotrvačníkových zariadení, tie závisia predovšetkým od manažmentu, ktorý má na starosti dispečer prenosovej alebo distribučnej sústavy, ktorá v prípade USA nebude vlastníkom zariadenia.

Hlavnými prednosťami zotrvačníkov sú:

  • dlhá doba životnosti (rádovo 20 rokov),
  • rýchly reakčný čas (menej ako 4 sekundy), ktorý je dvoj- až štvor-násobne kratší než pri iných obdobých zariadeniach na trhu,
  • nízke operačné náklady,
  • nulová priama tvorba emisií skleníkových plynov.

Svetový energetický kongres World Future Energy Summit (WFES) 2011 sa koná v dňoch 17. – 20. januára 2011 v Abú Dhabi v Spojených arabských emirátoch. Portál energia.sk informuje o panelových diskusiách priamo z jeho dejiska.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.