Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
teplomer - SITA
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Teplomer. Foto: (c) SITA/AP Photo/Michael Probost.
11. augusta 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Prehrievanie domu v lete nemusí byť problém

Rýchly prehľad

Cieľová skupina Majitelia domov a bytov s problémom prehrievania interiérov
Vstupná investícia

Variabilná v závislosti od konkrétneho technického riešenia, výrobcu a dodávateľskej spoločnosti. Napríklad:

  • Okenice – od 66 EUR/m2
  • Rolety – od 33 EUR/m2
  • Žalúzie – od 11 EUR/m2
  • Markízy – od 150 EUR/m2
  • Ventilátor – od 13 EUR

Dôvody prehrievania interiérov

Kvalita obytného priestoru býva ovplyvňovaná troma základnými zložkami slnečného žiarenia:

  • infračervené žiarenie – ohrieva
  • viditeľné svetlo – osvetľuje
  • UV zložka – škodí ľuďom i vybaveniu interiéru

V prípade, že priestor vo vnútri domu nie je dostatočne chránený pred slnkom, prechádza do neho približne 30 až 80 % slnečnej energie, dôsledkom čoho vzniká vo vnútri skleníkový efekt. Vtedy sa v uzavretom priestore akumuluje teplo zo slnečného žiarenia, ktoré zostáva dnu. Výsledkom môže byť, že i napriek horúcemu letnému počasiu môže byť vonku príjemnejšie ako v dome.

Paradoxne teplo však býva jedným z prvoradých dôvodov, prečo sa nechávajú príbytky zatepľovať.

Mýtus: Izolácia je dôvodom prehrievania interiéru
V zime izolácia poskytuje ochranu pred tuhými mrazmi, no v lete by ju mnohí najradšej odstránili. Slnko totiž dokáže počas letných mesiacov zle zaizolovanú stavbu rozpáliť na neznesiteľnú úroveň. Prevládajúcim mýtom je v takom prípade tvrdenie, že za to môže izolácia. Pravdou je, že dobrá izolácia zabraňuje nadmernému prehrievaniu a dokáže zabezpečiť chladenie zvnútra. Práve vďaka nej bude potom v interiéri príjemná klíma.

Pri prehrievaní nie je na vine prípadná tepelná izolácia domu, ale nevhodná skladba stien a používanie iných materiálov. V minulosti sa používali napríklad tehly s hrúbkou 45 cm. Takáto stena mala fázový posun približne 15 hodín. To znamená, že hoci slnko cez deň zohrialo murivo, v noci bolo možné toto teplo vyvetrať. V súčasnosti sa však už tento typ muriva na steny novostavieb nepoužíva. Fázový posun má však každý stavebný materiál rôzny, preto je steny potrebné navrhovať nie iba z hľadiska tepelného odporu či súčiniteľa prestupu tepla U, ale treba dbať aj na fázový posun. Ten by sa mal približovať k hodnote 12 hodín, pri masívnych konštrukciách by táto hodnota mala byť 36 hodín.

Trochu teórie z fyziky
Fázový posun teplôt úzko súvisí s akumulačnou schopnosťou stavebných materiálov a predstavuje časový posun extrémnych teplôt. Ako príklad možno uviesť situáciu, kedy najvyššie vonkajšie popoludňajšie teploty sa vo vnútri posúvajú do neskorších hodín a zároveň sa tak tlmí ich hodnota.
Súčiniteľ vodivosti tepla „λ“ (lambda) možno zadefinovať ako schopnosť materiálu viesť teplo. Mernou jednotkou je W/mK, tzn. koľko tepla prejde materiálom s hrúbkou 1 m pri rozdiele teplôt 1 kelvin (rozdiel 1 K = rozdiel 1 °C). Čím nižšia je hodnota λ, tým lepším tepelným izolantom je materiál.
Tepelný odpor materiálu predstavuje schopnosť materiálu zadržať teplo. Závisí od hrúbky materiálu a tepelnej vodivosti. Označuje sa písmenom „R“ a mernou jednotka je m2K/W, t. j. aká veľká plocha je potrebná na prenos jednotkového tepla pri rozdiele teploty 1 kelvin / stupeň.
Prevrátenou hodnotou je tzv. súčiniteľ prestupu tepla „U“, resp. „k“ ako koeficient prestupu. Mernou jednotkou je W/m2K, tzn. koľko tepla prejde konštrukciou s plochou 1 m2 pri rozdiele teplôt 1 kelvin / stupeň. Čím nižšia je hodnota U, tým lepším tepelným izolantom je materiál.
Pri prestupe tepla zo vzduchu do konštrukcie vzniká tepelný odpor, ktorý možno charakterizovať ako odpor pri prestupe tepla. Celkový tepelný odpor konštrukcie je potom súčtom tepelných odporov jednotlivých vrstiev a odporov pri prestupe tepla.

Tabuľka – zdroj: Tursoft – meranie a regulácia

Zabrániť letnému prehrievaniu si teda vyžaduje ešte väčší tepelný odpor a tepelnú kapacitu ako bežné zateplenie podľa normy STN.

Ďalším dôvodom prehrievania interiéru býva veľkosť stavebných otvorov. Dnešným trendom je montáž väčších okien, zasklených plôch, svetlíkov, sklobetónových stien. A práve najviac tepla prichádza do interiéru oknami. V južných európskych destináciách existujú ako ochrana pred nadmerným množstvo slnečného žiarenia okenice, široké terasy a množstvo budov je postavených v úzkych radových zástavbách. Dôvodom je práve snaha docieliť tienenie okien. U nás sa už napríklad bytové domy nestavajú do takýchto relatívne úzkych uličiek, a preto nedochádza k vzájomnému tieneniu. Avšak ani rodinné domy nie sú výnimkou. V ich okolí chýbajú mohutné listnaté stromy (lipy, gaštany orechy). Ich základná úloha v lete spočívala v tom, že sa z listov odparovala voda, ktorá ochladila vzduch a strom ako taký tiež vytvoril príjemný tieň. Naopak v zime, keď stromy nemajú listy, umožňujú dostatočnú priepustnosť svetla. Pre ilustráciu uvádzame, že napríklad na odparenie vody z listov priemerného stromu je potrebný príkon tepla až 20 kW. Táto hodnota predstavuje rovnaký chladiaci výkon (samozrejme so záporným znamienkom), ktorý je v zime pri -15 °C potrebný na vykurovanie.

Odkiaľ prichádza v lete do domu teplo:

  • OKNÁ – 48 %
  • STENY A DVERE – 19 %
  • VYKUROVANIE ZVYŠKOVÝM TEPLOM Z DOMÁCNOSTI – 14 %
  • INFILTRÁCIA – 13 %
  • POVALA A STROP – 6 %

Riešenie pre prehrievané domy

Prioritným cieľom letnej tepelnej ochrany je zabrániť vnútornému prehriatiu priestorov. Prehrievaniu sa dá v prípade okien a veľkých zasklených plôch zamedziť viacerými stavebno-technickými prostriedkami určenými na zatienenie. To v priebehu dňa zabezpečuje chladné vnútro domu a podvečer prepúšťa jemné lúče slnka. Za najúčinnejšie sa považujú exteriérové tieniace prvky, pretože dokážu zamedziť prieniku priameho slnečného žiarenia ešte pred vonkajšou vrstvou zasklenia.

Správnymi a zároveň účinnými opatreniami sa vylúči potreba inštalácie klimatizácie.

Zabrániť prehrievaniu domu v letnom období možno:

Vhodným umiestnením okien. Už pri návrhu projektu domu má význam premýšľať nad vhodným umiestnením okien. Ich orientácia na východnú a západnú fasádu by sa mala realizovať len v nevyhnutnom prípade, no pokiaľ sa jej nevyhnete, prehrievanie riešte vhodným zatienením. Severná strana býva vystavená najdrsnejším klimatickým podmienkam, a práve preto je nutné obvodové múry otočené na sever dobre zatepliť. Pokiaľ chcete zabrániť úniku tepla vo vykurovacom období, odporúčame neumiestňovať na túto stranu okná či dvere. Orientácia okien na juh je najlepšia. V zime pomáha k dostatočnému prehriatiu a presvetleniu a v lete chráni miestnosti pred prílišným prehrievaním. Samozrejme, aj tu treba brať do úvahy, že v niektorých prípadoch sa ani na tejto strane tieneniu nevyhnete.

Ochranou presklených plôch pred slnečným žiarením. Externé tieniace konštrukcie sú účinnejšie ako interiérové, pretože zabraňujú priamemu dopadu slnečných lúčov na okná:

  • okenice sú najjednoduchším riešením prehrievania domu. V zime dokážu tepelne izolovať, zároveň fungujú ako zvuková izolácia i bezpečnostný prvok a v lete zabraňujú predovšetkým prenikaniu priameho slnečného žiarenia. Nie sú však dostatočne flexibilné, pretože ich možno nechať buď otvorené úplne dokorán alebo zavreté. Čo nie je pre každého príťažlivým riešením. Postupne sa však začali výrobcovia špecializovať na okenice s pohyblivými výplňami, ktoré ponúkajú niekoľko možností nastavenia a poskytujú takmer rovnaký komfort ako tieniace rolety a žalúzie.
  • rolety sú oveľa komfortnejšie ako okenice. V súčasnosti sa vyrábajú z ľahkých kovov, dreva alebo plastu. Fungujú na princípe navíjacieho mechanizmu, ktorý sa nachádza v puzdre v hornej časti rolety. Často sa ovládajú pomocou šnúry alebo pásky, príp. kľukou a výnimkou nie je ani využitie elektromotora. Ďalšou výhodou pred okenicami je možnosť dodatočnej montáže aj na fasádu domu, obmedzenie vzniku kondenzácie, zmierňovanie hluku z dažďa a ľadovca a v neposlednom rade poskytujú zvýšenú ochranu súkromia.
  • žalúzie predstavujú systém horizontálne nastaviteľných lamiel, ktoré sa dajú posúvať tak isto ako roleta. Na ich výrobu sa používa tenká hliníková lišta, no výnimkou nie je ani drevo alebo plast. Lamely bývajú zvyčajne umiestnené horizontálne, no výrobcovia dokážu splniť akékoľvek predstavy zákazníkov. Ovládanie je takmer identické ako v prípade roliet – od šnúry až po diaľkovo ovládaný elektromotor.
  • markízy využívajú hlavne obyvatelia južnejších oblastí. Výber medzi pevnou alebo pohyblivou konštrukciou je iba na zákazníkovi. Manipulácia je veľmi jednoduchá, pretože sú vyrobené z ľahkých hliníkových zliatin. Na povrchu sú textílie s kvalitnou povrchovou úpravou (PVC, dralon, leacryl), antistatickou a protiplesňovou ochranou, ktorá poskytne ochranu nielen pred intenzívnym slnečným žiarením, ale aj pred dažďom. K dispozícii je množstvo tvarov a farebná škála textílií ponúka široké možnosti pre oživenie balkónov, lodžií, terás či dvorov rodinných domov.
  • slnolamy sú konštrukcie, ktoré sú navrhnuté tak, aby v lete zabránili prenikaniu slnečných lúčov, keď je slnko vysoko na oblohe. Je pre ne charakteristická pevná konštrukcia osadená na fasádu spravidla pred okná. Vyrábajú sa zo špeciálne povrchovo upraveného hliníka a dreva. Existujú však aj varianty zo skla, ktoré musia spĺňať vlastnosti potrebné na spomínaný účel. Väčšina typov má fixne určenú polohu lamiel, no na trhu sú dostupné aj konštrukcie, ktoré natáčajú jednotlivé lamely v závislosti od dopadu slnka, tzn. prispôsobujú sa dopadajúcim slnečným lúčom. Ovládanie je manuálne, ale k dispozícii sú aj modely, ktoré automaticky reagujú a prispôsobujú sa dopadaným slnečným lúčom. Nastavovanie závisí od časti dňa, dátumu, orientácie domu, sklonu presklenia, uhlu dopadu svetla a jeho intenzity.

Pri presklených kancelárskych budovách, obchodoch s veľkými sklenenými výkladmi však často nie je možné realizovať alebo je nevhodné umiestňovať akékoľvek tieniace zariadenie. V takom prípade sa volí zvláštny typ skla, ktoré do interiéru neprepúšťa teplo. Vo všeobecnosti platí, že spotrebitelia volia sklá, ktoré majú čo najmenší súčiniteľ prestupu tepla Uf a na druhej strane disponujú čo najväčšou priepustnosťou slnečného žiarenia g.

Dostatočným presahom strechy najmä nad fasádou – Presahy striech blokujú letné slnko, no v zime mu umožňujú priechod, keďže slnečné lúče dopadajú pod menším uhlom.

Zdroj: House energy / adaptácia: energia.sk

Ostatné jednoduché riešenia:

  • Účinnou je aj tepelná izolácia strešných rovín.
  • Využívaním prirodzených tienidiel budov ako listnaté stromy alebo treláže s popínavým zeleným porastom.
  • Odvádzaním tepla naakumulovaného v konštrukciách priečnym – prirodzeným alebo mechanickým vetraním miestností najmä v noci.
Niekoľko tipov a jednoduchých riešení
Vetrajte: Snažte sa urobiť v miestnosti prievan. Ak to nejde, i jemný vánok dokáže miestnosť ochladiť.
Otvorte okná, pokiaľ je vonku chladnejšie ako vnútri.
Znížte teplotné zisky. Obmedzte produkciu odpadového tepla prevádzkovaním čo najmenšieho množstva spotrebičov.
Vymeňte žiarovky za nízkoenergetické žiarivky alebo LED svietidlá.
Pri varení využite odsávač pár.
Maľujte. Svetlé nátery znižujú príjem slnečného žiarenia.
Vysádzajte stromy okolo domu. V lete poskytnú príjemný tieň.
Využite popínavé rastliny na fasádu a strechy. Zelené rastliny pôsobia ako izolant proti prehrievaniu budov.
Izolujte. Dobrá a správne inštalovaná izolácia pomôže proti prehrievaniu budovy v lete.
Nainštalujte si vhodné exteriérové alebo interiérové tienenie.
V miestnostiach, kde sa nezdržujete, zatiahnite závesy, zastrite žalúzie a stiahnite rolety.
Využívajte stolný alebo stropný ventilátor.
Ak vám je stále teplo a nič nepomáha, nechajte si nainštalovať klimatizáciu. Tento krok však zvážte s ohľadom na jej energetickú spotrebu a zdravotné dôsledky.

Na záver

V lete pri extrémnych horúčavách hľadáme útočisko v tieni alebo chladných budovách. Tie však nie vždy poskytnú úľavu. Prehrievanie domu je nepríjemná záležitosť, no dá sa riešiť niekoľkými spôsobmi: vhodnou izoláciou, správnou orientáciou okien, výberom vhodného tieniaceho zariadenia alebo výsadbou zelene. Je jedno, pre ktorú alternatívu sa rozhodnete, najdôležitejšie je, že v horúcom letnom období znížite tepelné zisky a prispejete k vytvoreniu príjemnej klímy u vás doma. Okrem praktickej stránky si kreatívnymi riešeniami dokonca vylepšíte estetický vzhľad vášho obydlia pestrejšou fasádou domu.

Text: (c) energia

Ilustračná snímka: SITA/AP Photo

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.