Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Trh so zemným plynom ešte porastie
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
edison
27. júna 2019 Obnoviteľné zdroje OZEVeterná energia od Energia.skSITA

Trh so zemným plynom ešte porastie

Dopyt po zemnom plyne bude aj naďalej rásť, najmä v dôsledku nárastu dopytu v Ázii, predovšetkým v Číne, kde politika „Blue Sky“ stanovuje prísne ciele v oblasti kvality ovzdušia a povinný prechod z uhlia na plyn,“ podotýka v analýze Coface.

Podľa Medzinárodnej energetickej agentúry zaznamenal zemný plyn od roku 2006 spomedzi všetkých fosílnych palív najvyšší rast spotreby. Plyn je zo strany energetikov uznávaný ako vhodný prostriedok na výrobu energie pre jeho dostatočnosť a nižšie znečistenia ovzdušia v porovnaní s ostatnými fosílnymi palivami.

V porovnaní s uhlím napríklad produkuje zemný plyn o 40 % menej oxidu uhličitého, tuhých častíc, oxidu siričitého a oxidov dusíka. Zemný plyn je tak najčastejšie používaným zdrojom energie na doplnenie obnoviteľných zdrojov energie, ako sú solárne panely a veterné elektrárne.

Využívanie plynu klesne

Dôvodom je najmä výpadok dodávok takejto energie, kde práve plyn dokáže byť spoľahlivou zálohou a rýchlym náhradným zdrojom,“ spresňuje Coface.

Zemný plyn je tiež pevnou súčasťou priemyselných procesov, najmä ako surovina pre petrochemické produkty a to cez etánovú cestu. „Zemný plyn a príbuzné kvapaliny predstavujú približne 29 % všetkých fosílnych palív používaných v chemickom priemysle,“ dodala spoločnosť Coface.

Podľa analýzy spoločnosti Coface využívanie plynu v energetike by sa však mohlo v budúcnosti znižovať.„Trh sa rýchlo vyvíja a obnoviteľné zdroje energie sa postupne stávajú populárnymi a ekonomicky životaschopnými alternatívami fosílnych palív,“ konštatuje firma v analýze.

Cenovo dostupné OZE

Obnoviteľné energie sú v súčasnosti cenovo dostupnejšie ako iné zdroje energií. Podľa najnovšej analýzy nákladov na energiu medzinárodnej finančnej spoločnosti Lazard je nedotovaná veterná energia už konkurencieschopná s najlacnejšou metódou výroby elektrickej energie zo zemného plynu.

Nemalo by sa tiež zabúdať, že ceny zemného plynu sú veľmi volatilné, čo spôsobuje neistotu v rozhodovacom procese,“ konštatuje firma Coface vo svojej analýze. Spoločnosť Coface sedemdesiat rokov pôsobí v oblasti úverového poistenia, riadenia rizík a globálnej ekonomiky.

Pre svojich klientov ponúka služby a riešenia, ktoré majú pomáhať pri prijímaní kreditných rozhodnutí. V roku 2017 spoločnosť Coface zamestnávala vyše štyri tisíc ľudí v sto krajinách sveta a zaznamenala obrat vo výške 1,4 miliardy eur.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.