Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
11. apríla 2018 Plyn a ropa od Energia.skTASR

A. Merkelová: Nord Stream 2 nemôže pokračovať bez objasnenia úlohy Ukrajiny

„Dala som veľmi jasne najavo, že projekt Nord Stream 2 nie je možný bez objasnenia budúcej úlohy Ukrajiny ako tranzitnej krajiny,“ povedala na spoločnej tlačovej konferencii v Berlíne s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom.

„Takže môžete vidieť, že to nie je len ekonomická otázka, ale je potrebné zvážiť aj politické hľadisko,“ dodala.

Plynovod Nord Stream 2 by mal viesť z Ruska cez Baltické more do Nemecka. Po jeho dokončení sa zdvojnásobí ročná kapacita už existujúceho plynovodu Nord Stream, ktorým Rusko prepravuje 55 miliárd metrov kubických suroviny.

Východoeurópske a pobaltské štáty sa obávajú, že druhá vetva plynovodu cez Baltické more by mohla zvýšiť závislosť Európy od dodávok ruského plynu a oslabiť úlohu Ukrajiny ako tranzitnej trasy. Nemecko spolu s ďalšími odberateľmi ruského plynu v severnej Európe doteraz tento projekt podporovali.

Merkelová dodala, že v pondelok telefonicky hovorila aj s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorému povedala, že nie je možné, aby Ukrajina pre Nord Stream 2 stratila význam ako tranzitná krajina.

Copyright © TASR 2018

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.