Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
30. marca 2018 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Ceny ropy mierne vzrástli, cena Brentu sa pohybuje tesne pod 70 USD/barel

Producenti ropy začali s obmedzovaním ťažby v roku 2017 s cieľom podporiť vtedy nízke ceny komodity. Cena ropy Brent odvtedy vzrástla zhruba o 25 %, čo viedlo k špekuláciám, že dohoda o obmedzovaní ťažby by sa mohla ukončiť. Zdroje z OPEC však pre agentúru Reuters tento týždeň uviedli, že OPEC a krajiny mimo ropného kartelu plánujú udržať program obmedzovania produkcie v platnosti minimálne do konca roka 2018.

Napriek tomu v stredu (28. 3.) ceny ropy klesli, keď trhy zareagovali na nečakaný rast zásob v USA. Tie sa za minulý týždeň podľa informácií amerického ministerstva energetiky zvýšili o 1,6 milióna barelov, zatiaľ čo ekonómovia očakávali pokles.

Vo štvrtok sa však vrátili k rastu. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s májovým kontraktom vzrástla do 7.21 h SELČ o 34 centov na 69,87 USD (56,36 eura) za barel. Cena americkej ľahkej ropy WTI, rovnako s dodávkou v máji, dosiahla 64,68 USD/barel, čo predstavuje rast o 30 centov.

(1 EUR = 1,2398 USD)

Copyright © TASR 2018

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.