Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
21. februára 2017 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Piata kompresorová stanica má byť na Záhorí

Piata kompresorová stanica na Slovensku získava reálne kontúry. Domáci prepravca Eustream uzavrel zmluvu s firmou Nuovo Pignone v hodnote 28,6 miliónov eur bez DPH. Predmetom zákazky je úprava a sprevádzkovanie dvoch starších turbokompresorových jednotiek z Ivanky pri Nitre, ktoré sa po úpravách presunú do novej kompresorovej stanice v Lakšárskej Novej Vsi.

Spomínaná zákazka bola zadaná priamym rokovacím konaním. Zmluvu s talianskym podnikom, ktorý je súčasťou nadnárodného koncernu General Electric Company, podpísal šéf Eustreamu Rastislav Ňukovič 20. januára 2017.

Najekonomickejšie riešenie

Eustream analyzoval výstavbu piatej kompresorovej stanice niekoľko rokov. Alternatívu využitia existujúcej technológie z Ivanky pri Nitre, ktorá bola vyrobená v polovici 90. rokov, vyhodnotil prepravca ako najekonomickejšie riešenie. Celý projekt je spojený s rozšírením rozdeľovacieho uzla v Lakšárskej Novej Vsi, ktorý slúži na prepravu plynu do Česka a do Rakúska.

Ako to súvisí s Eastringom?

Piata kompresorová stanica by prispela k navýšeniu prepravnej kapacity  v smere z Česka do Rakúska, ale predovšetkým ďalej na východ. Toto je dôležitý parameter pre pripravovaný plynovod Eastring – kľúčový projekt z pohľadu budúcnosti Eustreamu. EÚ minulý týždeň oznámila, že na štúdiu plynového potrubia medzi Slovensko a Bulharskom prispeje 1 miliónom eur.

Domáci prepravca ešte koncom vlaňajška vyhlásil verejné obstarávanie na „feasibility study“ pre Eastring, ktorá má skúmať tri varianty trasovania. Od výsledkov štúdie bude závisieť aj prijatie finálneho investičného rozhodnutia. Spanilá jazda projektu, ktorý v novembri 2014 naprojektovali manažéri EPH a má síce silnú podporu slovenskej diplomacie, ale naráža na problémy

Kompresorové stanice v SR

Plynulý tok zemného plynu na Slovensku majú aktuálne na starosti štyri kompresorové stanice. Disponujú inštalovaným výkonom skoro 600 MW, ktorý po výstavbe piatej prejde optimalizáciou. Stanice nájdeme v Ivanke pri Nitre, Veľkých Kapušanoch, Jablonove nad Turňou a Veľkých Zlievciach. Stanica vo Veľkých Kapušanoch v blízkosti slovensko-ukrajinských hraníc, je najväčším technologickým zariadením tohto druhu nielen na Slovensku, ale taktiež v EÚ.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.