Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
2. septembra 2014 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Slovensko spustilo reverz plynu na Ukrajinu

Zľava predseda vlády SR Robert Fico, premiér Ukrajiny Arsenij Jaceňuk a zástupca EK Klaus Dieter Borchardt. Foto: TASR/František Iván

Plynárenské prepojenie Vojany – Užhorod sa stalo realitou. Slávnostného uvedenia do prevádzky vo Veľkých Kapušanoch sa dnes zúčastnil slovenský premiér Robert Fico, ukrajinský predseda vlády Arsenij Jaceňuk, ako aj  Klaus-Dieter Borchardta z Európskej komisie (EK).

Plynovodom medzi Vojanmi a Užhorodom sa bude môcť prepraviť na Ukrajinu 10 miliárd kubických metrov plynu ročne, teda zhruba 27 miliónov metrov kubických plynu denne. Uvedený objem prepravy je k dispozícii od začiatku septembra na prerušiteľnej a od 1. marca 2015 na pevnej báze. „Minimálny garantovaný objem prepravy od 1. októbra bude 17,6 miliónov m3 denne,“ doplnil v zaslanej tlačovej správe Vahram Chuguryan, hovorca spoločnosti Eustream.

Celá kapacita plynovodu Vojany – Užhorod je zákazníkmi spoločnosti Eustream vykúpená do konca roku 2019.

Genéza „malého reverzu“ na Ukrajinu

Spoločnosť Eustream a ukrajinský Uktransgaz podpísali memorandum o reverzných dodávkach na Ukrajinu ešte v apríli 2014. Kyjev vtedy začal so svojimi susedmi v EÚ rokovania o pomoci pri dodávkach plynu po tom, čo ruský koncern Gazprom začiatkom apríla postupne dvakrát zvýšil Ukrajine ceny tejto komodity. Ukrajine tak plyn zdražel takmer na dvojnásobok.

Kyjev počas rokovaní so Slovenskom tlačil na využitie tranzitného plynovodu Bratstvo, ktorým tečie plyn z Ruska do Európy, aj cez územie SR. Takéto riešenie ale  pre Slovensko nebolo z právneho hľadiska priechodné. Uskutočniť sa totiž dá iba so súhlasom ruského Gazpromu. Ukrajina nakoniec súhlasila s dodávkami prostredníctvom vojanského potrubia

Prejavy politikov nešetrili chválou

Predseda vlády SR označil spätný chod plynu na Ukrajinu za dôležité riešenie. „Táto udalosť, spustenie reverzného toku plynu v bode Vojany – Užhorod, je dôležitá tak vo vzťahoch Slovenska s Ukrajinou, ako aj v celoeurópskom kontexte,“ vyhlásil Robert Fico.

Nové prepojenie podľa neho prispeje k zvýšeniu energetickej bezpečnosti Ukrajiny. „Slovensko, ako krajina takmer na sto percent závislá na dovoze primárnych energetických zdrojov, rozumie témam ako sú energetická bezpečnosť či diverzifikácia dodávok energie,“ dodal premiér. „Riešenie reverzného toku bolo najlepším možným riešením z hľadiska technického, časového, ale aj právneho,“ dodal.

Len čiastkové riešenie pre Ukrajinu

Náš východný sused má dohodnuté dodávky plynu aj z Poľska a Maďarska. Ako zdôraznil ukrajinský premiér Jaceňuk, spojením činnosti bodov reverzných tokov zo všetkých troch krajín by sa mohlo pokryť 20 % ukrajinskej spotreby. „Práve diverzifikácia dodávok energie a energetická bezpečnosť sú problémy, ktoré sú pre Ukrajinu životne dôležité,“ povedal.

Ukrajina ročne spotrebuje zhruba 55 mld. metrov kubických plynu, z toho viac než polovicu dováža z Ruska.  „Európa potrebuje nové energetické pravidlá, ktoré by boli v prvom rade čestné a nedali by nikomu z nečlenských krajín EÚ možnosť mať monopol,“ uzavrel Jaceňuk.

TASR, energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.