Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
21. apríla 2018 Obnoviteľné zdroje OZEVeterná energia od Energia.skTASR

ČEZ postaví veternú elektráreň vo Francúzsku

V počiatočnej fáze ide o štvoricu projektov s celkovým inštalovaným výkonom cez 42 megawattov. Ako prvé začnú rásť veterné turbíny v blízkosti Ascheres-le-Marché medzi Parížom a Orléans. Ak pôjde všetko podľa plánu, prvé veterné elektrárne by mohli začať s výrobou v druhej polovici roka 2019.

ČEZ kúpil vo Francúzsku celkovo deväť projektov v pokročilom štádiu príprav od nemeckej developerskej spoločnosti ABO Wind vlani v júni. Keď sa podarí všetky tieto pevninskej projekty dotiahnuť do konca, môže počas piatich rokov ich celkový výkon dosiahnuť 100 megawattov.

„Podobnými akvizíciami pokračujeme v napĺňaní našej stratégie s cieľom zvýšiť prevádzkový zisk pred odpismi z obnoviteľných zdrojov o 3 miliardy korún (118,45 milióna eur). Sústredíme sa najmä na projekty vo fáze rozvoja v Nemecku a vo Francúzsku, kde môžeme uplatniť vysokú úroveň nášho know-how v odbore,“ povedal Tomáš Pleskač, ktorý v ČEZ riadi divíziu nová energetika a distribúcia.

Nákupy projektov obnoviteľných zdrojov v západnej Európe však kritizujú niektorí menšinoví akcionári ČEZ. Prekáža im, že sa firma púšťa do investícií, kde konkuruje bankám a finančným investorom, ktorí sa uspokoja s výrazne nižším výnosom ako energetické firmy. Navyše nezverejňuje detaily o transakciách, či návratnosti investícií.

ČEZ tvrdí, že všetky projekty, ktoré vo Francúzsku teraz vlastní, majú zaistenú prevádzkovú podporu.

Firma, v ktorej vlastní 70 % štát, chce počas nasledujúcich piatich rokov vytvoriť súbor projektov obnoviteľných zdrojov s inštalovaným výkonom až 1000 megawattov. ČEZ pritom dáva prednosť projektom na pevnine pred projektmi na mori.

S veternými parkami na súši má ČEZ skúsenosti. V Rumunsku pred šiestimi rokmi rozbehol veternú farmu s 240 turbínami s výkonom 600 megawattov, ktorá bola dlho najväčším veterným parkom na súši v Európe. V Nemecku má ČEZ 53 veterných elektrární v desiatke parkov s kapacitou takmer 135 megawattov.

ČEZ mal veľké plány aj v Poľsku, kde už predtým kúpil firmu Eco Wind s projektmi o celkovom výkone až 700 megawattov. Lenže pre zmenu legislatívy, s ktorou prišla súčasná poľská vláda, musel väčšinu z nich hodiť do koša. Ostali len dva projekty so stavebným povolením s plánovanou kapacitou 40 megawattov.

(1 EUR = 25,327 CZK)

Copyright © TASR 2018

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.