Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
23. novembra 2017 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Tesla dokončila stavbu najväčšej lítium-iónovej batérie na svete

Batéria s kapacitou 100 megawattov uskladní dostatok energie na pokrytie spotreby zhruba 30 000 domácností po dobu približne jednej hodiny.

Keď šéf Tesly Elon Musk zákazku v júli získal, prehlásil, že ak ju nedokáže dokončiť do 100 dní od podpisu zmluvy, dá ju Austrálii zadarmo. Zmluva bola podpísaná 29. Septembra, kedy už práce na inštalácii prebiehali. Spoločnosť tak zrejme splní termín dokončenia projektu, ktorým je 1. december. Batéria bude pripojená k sieti vo veternej farme francúzskej spoločnosti Neoen.

Zatiaľ však podľa tlače nie je zrejmé, koľko Austrália za batériu zaplatí. Výstavba je súčasťou širšieho projektu v hodnote 510 miliónov austrálskych dolárov (cca 5,4 miliardy eur), ktorý má zabezpečiť dodávky elektrickej energie v krajine silne závisej na obnoviteľnej energii. Juh Austrálie bojuje s výpadkami v dodávkach elektriny v dôsledku prechodu od uhoľných elektrární k veterným zdrojom, ktorých produkcia je menej stabilná.

ČTK, energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.