Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Peter Žiga MHSR - TASR
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Minister hospodárstva Peter Žiga
8. novembra 2017 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Ministerstvo opäť odkladá reformu OZE

Ako nekonečná tragikomédia vyzerá reforma systému podpory obnoviteľných zdrojov na Slovensku. Energetici naprieč celým spektrom a tiež veľkí a malí spotrebitelia po nej volajú už dlhé roky. Márne. Rizikom sú záujmy jednotlivých skupín, ktoré by mohli zamýšľanými opatreniami utŕžiť škody.

Súčasný systém pritom neustále zvyšuje koncové ceny elektriny domácnostiam aj podnikateľom, administratívne aj finančne zaťažuje troch regionálnych distribútorov, štedro odmeňuje výrobcov, ktorí svoje zariadenia sprevádzkovali medzi prvými a zároveň zaviedol stop stav. Distribútori akékoľvek nové zariadenia na výrobu elektriny už takmer 4 roky do sústavy pripájajú len vtedy, ak majú výkon do 10 kW.

Koncom minulého roka minister hospodárstva Peter Žiga tvrdil, že rezort sa dovtedy nemohol témou OZE a znížením tarify za prevádzkovanie systému (TPS) zaoberať preto, lebo sa sústredili na predsedníctvo v Rade EÚ. Dnes rezort argumentuje tým, že kvôli množstvu podnetov musí predstavenie návrhu opäť odložiť.

Nadšenie zmizlo

Po chaose s cenami elektriny a výmene šéfa ÚRSO začal rezort so serióznejšou debatou s hráčmi na trhu. MH SR dokonca vytvorilo široké pracovné skupiny, do ktorých prizvalo rôzne záujmové skupiny, firmy a združenia. Stretnutia však začali byť čoraz sporadickejšie. Z dôvodov sa dá vyberať – letné dovolenky, koaličná kríza či pálčivejšie kauzy. Hoci zainteresovaným stranám bolo jasné, že reforma OZE bude ťažký oriešok, viacerí stále verili, že zdanlivá zmena diskurzu nastala. V poslednej dobe už ministerstvo organizuje len zopár čiastkových stretnutí s vybranými subjektami a vo svojich vyjadreniach je čoraz viac neurčité.

Ešte v apríli MH SR hovorilo, že chce novelu predložiť v prvom polroku 2017 s tým, že začne platiť od začiatku budúceho roka. Neskôr spustenie legislatívneho procesu odsunulo na jeseň. Teraz môžu energetici len dúfať, že to bude budúci rok.

„Zámerom MH SR bolo predložiť novelu zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie do legislatívneho procesu v treťom štvrťroku tohto roka. V štádiu príprav na predloženie materiálu na schvaľovanie finálneho znenia novely, sa však objavili ďalšie podnety na riešenie podpory elektriny z obnoviteľných zdrojov energie a podpory vysokoúčinnej kombinovanej výroby. Preskúmanie a prerokovanie týchto podnetov si vyžiadalo posun termínu predloženia  návrhu novely zákona na verejné pripomienkovanie,“ uviedol tentoraz pre náš portál hovorca MH SR Maroš Stano.

Nedomyslené detaily

Podklady k novele zákona tak, aby vyhovovala aj pravidlám EÚ pre štátnu pomoc, si ministerstvo nechalo vypracovať u spoločnosti The Boston Consulting Group (BCG). Jadrom reformy mali byť aukcie pre nové zdroje nad 100 kW a postupné utlmenie dotácii garantovaných na 15 rokov podľa súčasných pravidiel. Ani externí odborníci ale nepodchytili všetky detaily slovenských reálií a lobistických záujmov.

Okrem iného vo svojich návrhoch odignorovali kogeneráciu elektriny a tepla. Asi 100 miliónov, resp. pätina z celkového ročného doplatku, smeruje výrobcom elektriny kombinovanou výrobou, ktorí sú zároveň výrobcami tepla. Potenciálne poškodenie ich benefitov sa však teplárňam, z ktorých mnohé sú štátne spoločnosti, nepozdáva.

Poukazovať sa začalo aj na riziká tzv. lokálneho zdroja, ktorý sa snažia presadiť najmä fotovoltici v tandeme s regionálnymi distribútormi. Jedným z najsilnejších argumentov sa ukazuje to, že samovýroba by viedla k odpájaniu spotrebiteľov z centralizovaných sústav, čím by vzrástli poplatky za distribúciu pre zostávajúcich odberateľov, obdobne ako sa to dialo v teplárenstve.

TPS-ka rastie

Aj zníženie TPS-ky, ktorú platia všetky domácnosti i firmy, s výnimkou vyvolenej štvorice firiem s 95% zľavou, je kvôli odkladu novely zákona v nedohľadne. Minister Žiga pritom na jar hovoril o vytvorení hybridného modelu a príspevku zo štátneho rozpočtu. V návrhu budúcoročného štátneho rozpočtu sa s tým vôbec nepočíta.

„Navrhovaná legislatíva má taktiež vytvoriť možnosti zníženia tarify za prevádzkovanie systému. Rokovania s Ministerstvom financií SR o tejto téme pokračujú. MH SR posudzuje aj iné možnosti riešenia súčasnej situácie ohľadom pripravovanej zmeny systému z hľadiska jeho prefinancovania,“ dodal Stano.  

Odberatelia môžu dúfať, že zatiaľ zostane na dnešnej úrovni 26,203 €/ MWh, hoci prepočty MH SR už pred mesiacmi jasne ukázali, že pri súčasnom systéme podpory hrozí jej nárast o ďalších najmenej 11 €/MWh.

Vďaka pravidlám EÚ pre štátnu pomoc v energetike to vyzeralo sľubne so znížením TPS-ky aspoň pre veľkých priemyselných odberateľov, ktorí sa čoraz hlasnejšie sťažovali na likvidačné sieťové poplatky a TPS. Vláda ale veľké asociácie ako RUZ a AZZZ prizvala do pracovných skupín, debát i výberu nového vedenia ÚRSO a ich kritiku tým aspoň na čas utíšila.

Okrem očakávanej nevôle rezortu financií uvoľniť peniaze zo štátneho rozpočtu sa objavil nápad, aby si štátny subjekt vzal stámiliónový úver, z ktorého by sa deficit vyrovnal. Ani tento horúci zemiak nikto nechcel.

Stojí aj zákon o energetike

„Návrh zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie zasiahne do viacerých ustanovení zákona o energetike. Vzhľadom na komplexnosť problematiky a zámer predložiť do legislatívneho procesu novely oboch zákonov bol odsúhlasený ich odklad,“ reagoval hovorca MH SR na otázku ako vyzerá zmena tejto legislatívy, ktorá figurujev oficiálnom pláne legislatívnych úloh pre tento rok a bola ohlásená aj v súvislosti s výhradami Európskej komisie k transpozícii 3. energetického balíka.

Dohoda o skorom zosúladení domácej a európskej legislatívy, ktorou sa skončilo prešetrovanie vo forme EU Pilotu tak ani v tomto prípade neplatí. Keďže ale procesy infringementu zo strany Bruselu majú tiež dlhý priebeh, ministerstvo môže byť pokojné.

Dovtedy sa možno nazbiera ešte viac podnetov k reforme OZE a čakanie na Godota sa zamotá ešte viac. Napokon Európska komisia donedávna o chystanej reforme u nás ani nevedela. Konzultácie a pomoc zo strany Bruselu sú pritom pri podobných krokoch v iných krajinách Únie bežné. Zdá sa však, že vláda sa aj v tomto rozhodla ísť vlastnou cestou.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.