Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
11. marca 2016 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skTASR

Elektráreň v Badíne vyrobila 196.752 MWh energie, ľuďom však prekáža hluk a zápach

„Výroba funguje ekologicky bezchybným procesom, keď biologicky rozložiteľné odpady a biomasa z okolia sa aeróbnym fermentovaním mení na certifikované biopalivo, z ktorého sa potom vyprodukuje elektrická energia,“ hovorí Puchý.

Ako zdôraznil, dobré vzťahy s obyvateľmi sú však pre nich prioritou. Aj preto vlani objednali merania, ktoré mali zistiť, ako spĺňajú normy na ochranu ovzdušia.

„Podľa odborných nezávislých posudkov prevádzka plní všetky normy a parametre na účinné zabezpečenie ochrany ovzdušia. Konkrétne ide o opatrenia na elimináciu zápachu, hluku a potvrdenia zdravotnej bezchybnosti látok, ktoré sa v elektrárni nachádzajú. Posudky spracovali odborníci z českej spoločnosti, ktorá je autorizovaná na spracovávanie pachových štúdií a oprávnený posudzovateľ ministerstva životného prostredia pre oblasť ochrany ovzdušia,“ konštatoval zástupca spoločnosti, ktorá zamestnáva 39 ľudí z regiónu.

„Nakoľko ide o bežne používané látky na odstraňovanie zápachu v kozmetickom, farmaceutickom a potravinárskom priemysle, v tak nízkych koncentráciách nepredstavujú pre obyvateľov žiadne zdravotné ani environmentálne nebezpečenstvo,“ cituje Puchý z ďalšieho posudku, tentoraz odborníkov Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, ktorí posudzovali zdravotnú bezchybnosť prípravku určeného na elimináciu zápachu.

„Predchádzajúce sťažnosti niektorých obyvateľov o zvýšenom hluku už dávnejšie vyvrátili oficiálne merania, podľa ktorých namerané hodnoty neprekračujú povolenú dennú hladinu 50 decibelov a nočnú 45 decibelov,“ pripomenul Puchý.

Ako tiež zdôraznil, spoločnosť vykonala viaceré opatrenia nad rámec zákona. „Investor nainštaloval medzi komín a ventilátor v energobloku tlmič hluku a postavil protihlukové steny na akustické i vizuálne oddelenie projektu od komunity. Spoločnosť investovala do riešenia na elimináciu zápachu, ktoré nadväzujú na predchádzajúce riešenia na zmiernenie emisií hluku na bezprostredné okolie elektrárne. Ide tak o ďalšiu investíciu nad rámec zákona, hoci elektráreň spĺňala zákonom stanovené normy už pri spustení do trvalej prevádzky v júli 2012,“ dodal.

Copyright © TASR 2016

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.