Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
solarna elektraren-TASR
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Solárna elektráreň. Foto: TASR/AP Photo/Antonio Carrapato
23. júla 2013 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Slováci postavili na Ukrajine obrovský fotovoltaický park

Projekt v Chersonskej oblasti na Ukrajine sa realizuje v dvoch etapách. V prvej z nich sa vlani v októbri začalo s výstavbou elektrárne v meste Nova Kachovka. Fotovoltaický park s inštalovaným výkonom 120 MW si vyžiadal investíciu v hodnote 80 mil. eur. Podľa ukrajinskej tlače sa konštrukčné práce ukončili začiatkom tohto mesiaca.

V polovici júla vydal Národný úrad pre energetickú reguláciu na Ukrajine (NCER) licenciu, na základe ktorej môže investor prevádzkovať elektráreň. Investorom je ukrajinská Star Juh Energo, ktorá je dcérskou spoločnosťou slovenskej Star EU.

Druhá etapa tohto projektu zahŕňa konštrukciu dvoch menších energetických zdrojov v dedine Vinogradovo. Obidve elektrárne, každá s inštalovaným výkonom 9 MW, sa majú nachádzať na rôznych plochách. Jedna s rozlohou 18, druhá s rozlohou 20 hektárov. Výška investície by nemala presiahnuť 36 mil. eur.

Nárast trhu s fotovoltaikou

U nášho východného suseda možno pozorovať boom vo výrobe energie zo slnka. V priebehu prvého polroka 2013 vzrástol inštalovaný výkon fotovoltaických elektrárni na Ukrajine o viac než polovicu. Aktuálne predstavuje 494 MW (údaj platný k 1. júlu – pozn. red.). V tomto roku sa do fotovoltaiky na území Ukrajiny preinvestovalo 360 mil. eur. Postavilo sa celkom 12 fotovoltaických elektrární, ktorých inštalovaný výkon je 167,7 MW. Informovala o tom Asociácia účastníkov trhu alternatívnych druhov paliva a energie Ukrajiny (AUTADP).

Asociácia zároveň zverejnila prognózu, podľa ktorej by do konca aktuálneho roka malo v krajine pribudnúť ďalších 7 fotovoltaických zdrojov so súhrnným inštalovaným výkonom 50 MW.

Vzostup obnoviteľných zdrojov

Využívanie zelenej energie na Ukrajine sa vo všeobecnosti zvyšuje. Okrem fotovoltaiky k tomu ale prispievajú aj bioplynové elektrárne či energia z vetra. V prvom polroku 2013 sa produkcia elektriny z alternatívnych zdrojov v porovnaní s vlaňajškom viac než zdvojnásobila. Informovalo o tom ukrajinské Ministerstvo pre energetiku a uhoľný priemysel.

Z údajov tiež vyplýva, že za posledný rok rástla výroba elektriny z OZE rýchlejšie než výroba z konvenčných zdrojov. Objem obnoviteľnej energie vyrobenej od januára do júna sa vyšplhal na úroveň 581,4 GWh elektrickej energie, zatiaľ čo v rovnakom období minulého roka išlo 266,2 GWh.

Zverejnené štatistiky len podčiarkujú záujem ukrajinskej vlády, ktorá chce znížiť energetickú závislosť krajiny od Ruskej federácie, predovšetkým dovozu zemného plynu. Vláda si vytýčila ciel, aby produkcia elektriny z OZE tvorila minimálne 11 %  na konečnej energetickej spotrebe do roku 2020. K tomuto sa Kyjev zaviazal ešte v roku 2010 po vstupe do European Energy Community (EEC). Spoločenstvo EEC združuje nečlenské krajiny EÚ, ktoré sa správajú na základe spoločných pravidiel európskeho vnútorného trhu s energiou.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.