Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
3. apríla 2018 Jadrová energia od Energia.skTASR

Turecko začína stavať svoju prvú jadrovú elektráreň spolu s Ruskom

Táto dohoda je súčasťou širších energetických projektov s Ruskom, vrátane plynovodu TurkStream za vyše 12 miliárd USD, ktorým sa bude prepravovať ruský plyn do Turecka aj na juh Európy.

Zmluvy uzavreli turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a jeho ruský náprotivok Vladimir Putin, ktorý v utorok zároveň pricestuje na návštevu Turecka.

Obaja prezidenti budú prostredníctvom videokonferencie sledovať slávnostné položenie základného kameňa novej jadrovej elektrárne v Akküyu v provincii Mersin v južnom Turecku, uviedol hovorca Kremľa.

Pre Putina je návšteva Ankary jeho prvou zahraničnou cestou od znovuzvolenia minulý mesiac.

Turecko a Rusko odložili svoju tradičnú rivalitu a rozdiely v regionálnych otázkach, aby vytvorili užšie vzťahy. Putin a Erdogan sa v uplynulom roku stretli niekoľkokrát a pravidelne si telefonujú.

V stredu (4.4.) sa k nim pripojí iránsky prezident Hasan Rúhání a budú diskutovať o Sýrii v snahe ukončiť konflikt v tejto krajine.

Turecko očakáva, že jeho prvá jadrová elektráreň začne fungovať od roku 2023 a bude sa podieľať 10 % na spotrebe elektrickej energie v krajine.

(1 EUR = 1,2321 USD)

Copyright © TASR 2018

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.