Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
13. decembra 2017 Jadrová energia od Energia.skSITA

V Rusku začalo spúšťanie ďalšieho bloku generácie III+

Rosatomu sa tak podarilo počas jedného týždňa zahájiť fyzikálne spúšťanie dvoch blokov. Dňa 6. decembra totiž rovnaké operácie vykonali tiež na 4. bloku Rostovskej jadrovej elektrárne s reaktorom VVER-1000. Vôbec prvýkrát v histórii súčasného Ruska začalo spúšťanie hneď dvoch blokov v jedinom týždni.

Fyzikálne spúšťanie je jednou z kľúčových etáp uvádzania nového bloku do prevádzky. Počas neho vykonávajú pracovníci elektrárne veľké množstvo čiastkových a komplexných skúšok, ktoré potvrdia, že blok bude fungovať spoľahlivo a bezpečne.

Podľa Andreja Petrova, generálneho riaditeľa Koncernu Rosenergoatom (elektroenergetická divízia Rosatomu a prevádzkovateľ všetkých ruských jadrových elektrární), zahájenie fyzikálneho spúšťania znamená, že sú dokončené všetky stavebné práce. „Počas 30 dní pripravíme reaktor na dosiahnutie minimálneho kontrolovaného výkonu. Jednotlivé skúšky a prípravné práce budú vykonané postupne v niekoľkých etapách. Ďalším krokom bude energetické spúšťanie, ktoré začne budúci rok,“ povedal Petrov.

Do konca decembra 2017 bude do reaktoru zavezených všetkých 163 palivových kaziet a začiatkom roka 2018 by mal blok dodať svoju prvú elektrinu do siete. Komerčná prevádzka má podľa plánu začať v roku 2018 a blok sa tak pridá k prvému prevádzkovanému bloku generácie III+ na svete, ktorým je 1. blok jadrovej elektrárne Novovoronežská II.

Do projektu výstavby elektrárne Leningradská II sa dodávateľsky zapojili aj české firmy, podobne ako aj do ďalších projektov Rosatomu. Spoločnosti Arako, Armatury Group, Modřany Power, Mostro a MPower Engineering dodali armatúry, Sigma Group čerpaciu techniku, Kabelovna Kabex káble a ZPA Pečky servopohony. Len armatúrka Arako dodala v roku 2012 špeciálne armatúry pre jadrovú energetiku v hodnote zhruba 300 miliónov korún.

„Jadrová elektráreň Leningradská II je najvýznamnejšou zo siedmich lokalít Rosatomu, kde používame tzv. projektové riadenia. Vedenie Rosenergoatomu, Leningradskej elektrárne, stavebných spoločností, projektantských kancelárií a dodávateľských spoločností pracovali nonstop v jednej projektovej kancelárii. Podarilo sa nám potvrdiť efektivitu nástrojov riadenia, ktoré používame, a vďaka nim dodržujeme termíny a rozpočet. Naše nové skúsenosti teraz budú prenesené aj do iných projektov Rosatomu,“ doplnil Petrov.

Leningradská jadrová elektráreň leží asi 40 kilometrov západne od Petrohradu a zaisťuje zhruba 50 % elektriny vyrábanej v Leningradskej oblasti. Na rok 2018 je v pláne ukončenie prevádzky 1. bloku elektrárne Leningradská I, ktorý má reaktor RBMK-1000. Pre tento región je teda veľmi zásadné zosúladiť vyraďovanie existujúcich blokov z prevádzky a spúšťanie nových.

Dlhodobým cieľom je nahradiť všetky štyri bloky typu RBMK-1000 inovatívnymi blokmi VVER-1200, ktoré používajú najmodernejšie technické riešenia a ktoré spĺňajú všetky pofukušimské bezpečnostné požiadavky. V porovnaní s predchádzajúcou generáciou, reaktormi VVER-1000, vzrástol výkon bloku o 20 %, množstvo personálu kleslo o 30 až 40 % a projektová doba prevádzky narástla na dvojnásobok (60 rokov s možnosťou predĺženia minimálne o 20 rokov).

Leningradská JE-II je referenčným projektom pre zahraničné projekty Rosatomu, hlavne pre európske bloky ako napríklad Hanhikivi vo Fínsku a Paks v Maďarsku.

Zdroj: Essential Communication

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.