Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
23. novembra 2017 Jadrová energia od Energia.skSITA

V Maďarsku sa konalo fórum dodávateľov „ATOMEX – Europe 2017“

Na slávnostnom otvorení sa zúčastnil minister projektovania, výstavby a prevádzky JE Paks-2 bez portefeuille János Süli a prvý zástupca generálneho riaditeľa a riaditeľ bloku rozvoja a medzinárodného obchodu Štátnej korporácie Rosatom Kirill Komarov.

V úvodnej reči vystupujúci zdôraznili úlohu, ktorú má jadrová energetika pri riešení globálnych otázok súvisiacich so znižovaním emisie CO2 do atmosféry v rámci Parížskej dohody o klimatických zmenách. „Jadrová energetika zodpovedá všetkým kritériám energetiky budúcnosti viac než akákoľvek iná. Okrem toho vôbec nie je alternatívou pre iné zdroje čistej energie. Slnko, vietor, voda a atóm sa navzájom doplňujú a posilňujú a tým sa môžu stať základom budúcej svetovej bezuhlíkovej rovnováhy. Jadrový priemysel znamená tiež silný sociálno-ekonomický stimul pre rozvoj krajín a regiónov a je veľmi dôležitý pri zvyšovaní kvality života ľudí,“ zdôraznil Kirill Komarov.

Osobitná pozornosť bola v rámci obchodného programu venovaná postupu obstarávania,  naplánovaného v rámci projektu výstavby JE Paks-2. J. Süli predovšetkým zdôraznil: „Maďarská strana sa bude všemožne snažiť dosiahnuť aby bola úroveň lokalizácie v rusko-maďarskej dohode fixne stanovená na 40 %. Tejto otázke sa špeciálne venuje štátny tajomník, ktorý je zodpovedný tiež za informovanie potenciálnych maďarských dodávateľov a za konzultácie s nimi.“

„My považujeme otázku lokalizácie za veľmi dôležitú. V tomto projekte počítame s aktívnou účasťou maďarských a iných európskych spoločností. Je to spolupráca veľkého formátu, základy ktorej už sú položené. V súčasnosti prebieha súťaž na dodávku turbogenerátorov pre JE Paks-2. Do konca roku 2018 bude vyhlásených najmenej 15 tendrov v celkovej hodnote okolo 2 miliárd eur. V rámci daného obstarávania budú určení dodávatelia nie len pre realizáciu stavebných a montážnych prác, ale aj pre dodávky zariadenia a súčiastok. Podľa projektu Paks-2 sa budú tendre realizovať v prísnom súlade so štandardmi Európskej únie. Informácie o súťažiach budú zverejnené na špeciálnych elektronických portáloch a v masmédiách. Ako potenciálni dodávatelia pre projekt sa môžu rovnoprávne zúčastniť všetky zainteresované spoločnosti,“ dodal K. Komarov. Podľa jeho slov Maďarsko patrí do jadrového klubu a maďarské spoločnosti majú bohaté skúsenosti v oblasti energetického strojárstva. Práve preto v niektorých fázach prác, napríklad v etape budovania strojárskeho a montážneho základu, môže úroveň lokalizácie dosiahnuť hodnotu aj viac ako 40 %.

Tiež zdôraznil, že sféra spolupráce s európskymi spoločnosťami sa neobmedzuje len na projekt Paks-2. Štátna korporácia Rosatom počíta s aktívnou účasťou európskych spoločností aj v iných svojich projektoch.

Fórum sa konalo v Maďarsku už druhýkrát. Zúčastnilo sa okolo 150 maďarských a iných európskych spoločností. Cieľom fóra bolo posilnenie a rozšírenie oblastí spolupráce podnikov Rosatomu a európskych spoločností, hľadanie nových dodávateľov, a tiež zvýšenie informovanosti dodávateľov o platných požiadavkách obstarávania podnikov Rosatomu a možnostiach účasti európskych spoločností na tendri v rámci projektov podnikov ruského jadrového priemyslu. 

V rámci fóra sa konalo plenárne zasadnutie, diskusie a obchodné stretnutia vo formáte B2B. Počas dvoch dní mali účastníci fóra možnosť oboznámiť sa so systémom obstarávania Rosatomu, získať informácie o platných požiadavkách predložených v rámci verejného obstarávania, realizovať individuálne obchodné stretnutia so zástupcami jednotlivých podnikov ruského jadrového priemyslu. 

Celý druhý deň fóra bol venovaný individuálnym stretnutiam vo formáte B2B.

Zdroj: Essential Communication

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.