Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Tim Yeo - energia.sk
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Tim Yeo/NNWE na Atomexpo 2017. Foto: energia.sk
21. novembra 2017 Jadrová energia od Energia.skSITA

Štátne garancie pre jadro? Áno, ale inak

Veľká Británia nedávno predstavila takzvanú stratégiu čistého rastu pre dosiahnutie cieľov v oblasti znižovania emisií oxidu uhličitého (CO2). Do roku 2050 chce vláda znížiť emisie CO2 o 57 % v porovnaní s referenčnými hodnotami z roku 1990. Tim Yeo, šéf britského think tanku New Nuclear Watch Europe, závery dokumentu privítal a ocenil, že Londýn v rámci neho počíta aj s úlohou atómovej energetiky. „Súhlasíme s tým, že nové jadro musí byť konkurencieschopné. Povzbudzujeme vládu, aby zvážila všetky možnosti rozvoja tejto technológie, domáce i zahraničné. Výsledkom má byť čistá, lacná a bezpečná energia, ktorá v konečnom dôsledku zvýši produktivitu štátu.“

V analýze sa hovorí aj o tom, že vláda by si nemala „vyberať víťazov“, ale naopak pre rozvoj budúcich infraštruktúrnych projektov využiť konkurenčné mechanizmy, akými sú napríklad aukcie. „Británia sa tým otvorí pokroku v jadrovom rozvoji, aký aktuálne môžeme vidieť v Číne, Rusku a Južnej Kórey. V každom z týchto štátov sú schopní vyrábať elektrinu za ceny výrazne nižšie ako cena dohodnutá pre atómovú elektráreň Hinkley Point C a súčasne konkurenscieschopnú s ostatnými nízkouhlíkovými technológiami,“zdôraznil. 

Úlohu štátu vidí bývalý britský minister v spôsobe financovania veľkých projektov. Domácu vládu dlhodobo vyzýva, aby sa v snahe znížiť náklady podieľala na nových projektoch aktívnejšie, napríklad aj ako ich akcionár. „Kabinet si dokáže požičať oveľa lacnejšie ako väčšina najspoľahlivejších súkromných spoločností. Mali by tiež poskytovať nízkorozpočtové pôžičky pre developerov veľkých infraštruktúrnych energetických projektov, ktoré sa prejavia v redukcii nákladov v prospech všetkých spotrebiteľov i daňových poplatníkov. Toto povedie k nižším cenám elektriny,“ uzavrel jadrový lobista. 

© foto a text: energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.