Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
20. novembra 2017 Jadrová energia od Energia.skTASR

JAVYS: Zástupca SR bude predsedať Zmluve o CPD pri OECD-NEA

Na 36. zasadnutí Správnej rady Zmluvy o výmene vedecko-technických informácií o projektoch vyraďovania jadrových zariadení (Zmluva o CPD), ktoré sa konalo 14. a 15. novembra 2017 v Paríži, bola na základe kandidatúry za predsedu Správnej rady jednomyseľne zvolená spoločnosť JAVYS. Vo funkcii predsedu Zmluvy o CPD bude JAVYS, a. s., zastupovať Martin Macášek, manažér pre vyraďovanie jadrových zariadení, a to počas nasledujúcich dvoch rokov do novembra 2019.

Zvolenie spoločnosti JAVYS za predsedu Správnej rady Zmluvy o CPD je podľa Žiakovej prejavom uznania medzinárodnej komunity k vyspelosti programov vyraďovania jadrových zariadení realizovaných spoločnosťou JAVYS, a. s., a vysokej úrovne odbornosti jej zamestnancov vykonávajúcich tieto práce.

Zmluva o CPD zriadená pri Jadrovej energetickej agentúre OECD (OECD-NEA) v Paríži, je jedinou celosvetovou platformou, ktorá združuje výlučne organizácie priamo vyraďujúce jadrové zariadenia. Cieľom jej činnosti je slobodná a otvorená výmena vedecko-technických poznatkov získaných v rámci vyraďovania jadrových zariadení. Počas jej doterajšej 32-ročnej histórie prispela výraznou mierou k celosvetovému zvyšovaniu bezpečnosti a efektívnosti prác pri vyraďovaní jadrových zariadení, so súbežným znižovaním celkových nákladov.

Zmluva o CPD má 27 členov z celého sveta, ktorí implementujú 71 projektov vyraďovania jadrových zariadení. Je nepretržite používaná a priebežne dopĺňaná od roku 1985, čo predstavuje unikátny súbor najaktuálnejších poznatkov vo vyraďovaní, ktorý je pozitívne vnímaný a plne akceptovaný všetkými medzinárodnými organizáciami.

Zmluva o CPD pôsobí v rámci Výboru OECD-NEA pre nakladanie s rádioaktívnymi odpadmi a má silné väzby na jej pracovnú skupinu pre vyraďovanie a demontáž.

Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a. s., zabezpečuje v SR nezastupiteľné činnosti v oblasti záverečnej časti jadrovej energetiky. Medzi jej hlavné aktivity patrí vyraďovanie jadrových elektrární a nakladanie s rádioaktívnymi odpadmi, vyhoretým jadrovým palivom, inštitucionálnymi rádioaktívnymi odpadmi a zachytenými rádioaktívnymi materiálmi v rámci územia SR.

Copyright © TASR 2017

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.