Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
13. novembra 2017 Jadrová energia od Energia.skSITA

ČEZ žiada o posúdenie vplyvu dostavby JE Dukovany na životné prostredie

Štátna energetická koncepcia počíta s výstavbou jedného až dvoch atómových blokov v každej lokalite, teda v Dukovanoch a Temelíne. „Preto všetky administratívne podklady i EIA pripravujeme na túto variantu, teda jedného až dvoch blokov. To ale nesúvisí so samotným rozhodovaním o stavbe blokov a ich počte, ktoré je ďaleko pred nami. Je to len nutný podklad pre budúce rozhodovanie,“ uviedol dnes Kříž. Riaditeľ divízie Jadrová energetika ČEZ Bohdan Zronek v júni agentúre ČTK povedal, že v prípade rozhodnutia bude nový tuzemský jadrový blok postavený v Dukovanoch.

Rozhodnutie o stavbe nového atómového zdroja v ČR brzdia nejasnosti o spôsobe financovania. Andrej Babiš, ktorého hnutie ANO vyhralo nedávne voľby do poslaneckej snemovne, ako bývalý minister financií niekoľkokrát uviedol, že výstavbu bloku by mal financovať samotný ČEZ. To by ale mohlo byť okrem iného nevýhodné pre minoritných akcionárov. Špekuluje sa preto o možnom rozdelení alebo transformácii firmy.

Nový blok by mal nahradiť súčasné dukovanské bloky, ktoré budú odstavené zhruba v rokoch 2035 až 2037.

Kříž doplnil, že proces EIA sa uskutočňuje v zákonom definovaných prípadoch, a to vždy skôr, než sú získané všetky ďalšie povolenia a než investor začne s vlastnou stavbou. „Európska energetika prechádza obdobím zmien a neistôt a ČEZ chce být pripravený na všetky varianty budúceho vývoja,“ dodal.

Vláda Bohuslava Sobotku neposkytla v apríli 2014 štátne garancie na dostavbu ďalších dvoch blokov Temelína. ČEZ následne tender na dostavbu elektrárne zrušil. Stavba nových blokov mala byť podľa pôvodných plánov dokončená v roku 2025 a odhady nákladov sa pohybovali medzi 200 a 300 miliardami korún.

ČTK, energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.