Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
6. novembra 2017 Jadrová energia od Energia.skSITA

Rosatom označil za priority jadrovej energetiky bezpečnosť a uzavretý palivový cyklus

Medzi najdôležitejšími úlohami menoval spoluprácu pri uzatváraní jadrového palivového cyklu. „Sme presvedčení o tom, že budúcnosť svetovej jadrovej energetiky je neodmysliteľne spätá s uzatvorením jadrového palivového cyklu, neoddeliteľnou súčasťou ktorého sú rýchle reaktory. Vďaka tomu sa svetové jadro bude môcť stať ekologickým zdrojom energie s prakticky nevyčerpateľnou zásobou paliva, aspoň niekoľko tisíc rokov. Zásadné je, že sa nejedná o technológiu vzdialenej budúcnosti, ale vzhľadom k tomu, aké dnes máme skúsenosti v oblasti výskumu a technológií, je možné usudzovať, že sa komplexný produkt objaví na trhu už v horizonte 10 až 12 rokov. Z pohľadu jadrového priemyslu sa teda jedná prakticky o technológiu zajtrajška,“ povedal Lichačov.

Zásadnou úlohou je podľa neho vytvoriť priemyselnú infraštruktúru, ktorá zaistí výrazné zníženie objemu vznikajúceho použitého jadrového paliva a mnohonásobné použitie regenerovaného paliva. „Rosatom dnes prikladá tomuto smeru veľký význam. Napríklad buduje výrobné kapacity na prepracovávanie použitého jadrového paliva a vyvíja nové urán-plutóniové palivo pre navrátenie produktov prepracovania do palivového cyklu. Vďaka tomu všetkému bude aj vo veľa nasledujúcich desaťročiach po jadrovej energetike dopyt. V tejto súvislosti vyzývame všetky zainteresované krajiny k tomu, aby sme spoločne zásadným spôsobom aktivizovali spoluprácu v oblasti rýchlych reaktorov a uzatvárania palivového cyklu,“ zdôraznil Lichačov.

V svojom prejave ďalej presunul pozornosť na oblasť medzinárodnej spolupráce, ktorej má byť prikladaný zvláštny dôraz: „Ide predovšetkým o jadrovú bezpečnosť. V tejto oblasti podporujeme úsilie MAAE pri dôslednom zvyšovaní požiadaviek. Svetový jadrový priemysel je dnes jedným z najzodpovednejších priemyselných odvetví, ktorý plní princípy bezpečného a udržateľného rozvoja. Bezpečnosť technológií a technických riešení pre nás nie je len požiadavka zvonku, ale nutná podmienka realizácie akéhokoľvek jadrového projektu.“

Druhým smerovaním medzinárodnej spolupráce má byť podľa Lichačova koordinácia snáh pri vytváraní patričnej reputácie jadrovej energetiky. „Mali by sme podnietiť spoluprácu s cieľom nielen formovať prijatie jadrovej energetiky verejnosťou, ale vytvoriť podmienky na to, aby bola verejnosťou vyžadovaná,“ povedal.

Ďalej vyzdvihol kľúčovú úlohu jadrovej energetiky pri zabezpečovaní udržateľného rozvoja ľudstva a globálneho prechodu k nízkouhlíkovým energetickým zdrojom. „Jadrová energetika spĺňa všetky požiadavky kladené na energetiku budúcnosti. Je stabilným a ekologickým zdrojom energie produkovanej za ekonomicky priaznivú cenu. Spoločne so solárnou, veternou a vodnou energetikou tvorí jadro „zelený štvorec“, ktorý sa stane základom budúceho globálneho energetického mixu. Pritom jednotlivé zdroje nepredstavujú alternatívy, ale doplňujú sa navzájom,“ uzavrel Lichačov.

Zdroj: Essential Commmunication

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.