Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
3. novembra 2017 Jadrová energia od Energia.skTASR

V Mochovciach uložili päťtisíci vláknobetónový kontajner

Ako TASR informovala hovorkyňa Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti (JAVYS) Miriam Žiaková, prepravili ho z jadrového zariadenia Finálne spracovanie kvapalných rádioaktívnych odpadov spoločnosti JAVYS v Mochovciach. „VBK má rozmer 1,7 x 1,7 metra a jeho obsah tvoria do bezpečnej formy fixované a upravené nízkoaktívne rádioaktívne odpady,“ uviedla hovorkyňa.

Súčasná úložná kapacita prevádzkovaného úložiska predstavuje 7200 kusov VBK a jeho zaplnenie sa pohybuje v úrovni 70 % jeho aktuálnej kapacity. „Od roku 2016 spoločnosť JAVYS v areáli úložiska realizuje projekt výstavby ďalších úložných kapacít pre 3600 kusov VBK, s plánovaným termínom ich uvedenia do prevádzky v roku 2019,“ dodala Žiaková.

JAVYS zabezpečuje v SR nezastupiteľné činnosti v oblasti záverečnej časti jadrovej energetiky. Medzi jej hlavné aktivity patrí vyraďovanie jadrových elektrární a nakladanie s rádioaktívnymi odpadmi, vyhoretým jadrovým palivom, inštitucionálnymi rádioaktívnymi odpadmi a zachytenými rádioaktívnymi materiálmi v rámci územia SR pričom pri všetkých svojich aktivitách kladie mimoriadny dôraz predovšetkým na bezpečnosť, kvalitu a ochranu životného prostredia.

Copyright © TASR 2017

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.