Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
30. októbra 2017 Jadrová energia od Energia.skSITA

Belojarská JE predstavila ochranný oblek s odolnosťou až 1000 °C

Novú tkaninu pracovníci spoločnosti NPP Teplotechnologija vyvíjali dva roky. Na vývoji sa podieľal Vladimir Carevskij, hlavný inžinier 2. bloku Belojarskej JE, ktorý uvádza: „Tieto obleky boli vyrobené na objednávku pre našu jadrovú elektráreň a vo svete nemajú obdoby. Ak na tkaninu dopadne rozžeravený kvapalný sodík, začne sa uvoľňovať plyn, ktorý vytvorí plynový vankúšik, po ktorom sodík stečie. Vďaka tomu tento oblek zaisťuje bezpečnosť pracovníkov pri manipulácii s kvapalným sodíkom.“

Ďalej Carevskij povedal, že tieto obleky si obliekajú pracovníci prevádzkovaných blokov Belojarskej JE len ak majú vykonávať údržbu zariadení, ktoré majú niečo dočinenia s chladiacou látkou používanou týmito blokmi, teda s kvapalným sodíkom. „Pravdepodobnosť toho, že sodík počas údržby unikne zo zariadenia, je zanedbateľne malá. Kultúra bezpečnosti však vyžaduje, aby boli pracovníci chránení aj pred takýmito nepravdepodobnými faktormi,“ zdôraznil Carevskij.

Počas návštevy Belojarskej jadrovej elektrárne predstavitelia Generálneho riaditeľstva Ministerstva pre mimoriadne situácie Sverdlovskej oblasti navštívili jej najnovší blok, ktorý má reaktor BN-800. Pozreli si reaktorovú halu, strojovňu a velín bloku a zúčastnili sa na seminári o špecifikách technológie rýchlych reaktorov a zaisťovaní radiačnej ochrany. Účastníci počas neho hodnotili systém výmeny informácií medzi ministerstvom a jadrovou elektrárňou. Podobné návštevy odborníkov nie sú v Belojarskej elektrárni výnimkou.

Zdroj: Essential Communication

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.