Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Jadrová elektráreň Paks v Maďarsku - energia.sk
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Jadrová elektráreň Paks v Maďarsku - Foto: energia.sk
16. októbra 2017 Jadrová energia od Energia.skSITA

Rakúsky kancelár chce žalovať Maďarsko kvôli jadrovej elektrárni

„Dobudovanie jadrovej elektrárne Paks striktne odmietam a nie iba z bezpečnostných dôvodov. Tiež z hľadiska energeticko-politického a hospodárskeho nedáva rozšírenie žiadny zmysel,“ vyhlásil sociálnodemokratický predseda rakúskej vlády. 

„Dokonca aj EK dospela vo svojom hodnotení k záveru, že dostavba tejto jadrovej elektrárne by nikdy nebola ekonomická bez masívnych štátnych dotácií,“ dodal dosluhujúci kancelár.

Európska komisia sa na začiatku marca uzniesla, že Maďarsko smie dotovať dostavbu svojej jedinej jadrovej elektrárne Paks. Rakúsko považuje túto štátnu pomoc za neprístupnú. Podľa Viedne tiež poškodzuje snahy o podporu obnoviteľných energií.

Rozhodnutie EK je už k dispozícii online, ale doteraz nebolo zverejnené v úradnom vestníku EÚ. Až sa tak stane, Rakúsko má dva mesiace na podanie sťažnosti na súde EÚ.

Rozšírenie elektrárne Paks o ďalšie dva reaktory má uskutočniť ruský koncern Rosatom. Ruský prezident Vladimir Putin počas augustovej návštevy Budapešti ubezpečil maďarského premiéra Viktora Orbána, že dostavba môže začať po novom roku.

Európska komisia vlani v novembri zastavila konanie proti Maďarsku kvôli jeho dohode s Ruskom. Šetrenie EK začala predvlani, pretože jej vadilo, že Budapešť zadala Rosatomu zákazku bez verejnej súťaže. Vláda v Budapešti potom údajne ale poskytla veľa dodatočných informácií, ktoré pochybnosti komisie rozptýlili. 

Elektráreň Paks II bude tvoriť dvojica reaktorov dizajnu VVER-1200, každý s inštalovaným výkonom 1.200 MW. Štyri bloky existujúcej atómky Paks I v súčasnosti vyrábajú zhruba tretinu spotrebovanej elektriny v krajine.

Maďarský vládny splnomocnenec: Paks II bude ziskový

Prevádzka Paks II bude podľa maďarského vládneho splnomocnenca Attilu Aszódiho rentabilná. „Rozšírenie jadrovej elektrárne Paks je pre Maďarsko z pohľadu energetickej politiky strategickým projektom. Prevádzka novej jadrovej elektrárne bude rentabilná. Potvrdzuje to tiež rozhodnutie Európskej komisie,“ uviedol podľa spravodajskej agentúry MTI na svojom blogu.

„Štátna podpora spočíva len v tom, že očakávaný zisk je v tomto prípade výrazne nižší, než by od podobného projektu očakávala súkromná firma,“ zdôraznil.

Aszódi ďalej pripomenul, že bez nových blokov elektrárne Paks nebude možné v dlhodobom horizonte zabezpečiť čistú elektrinu pre maďarských odberateľov. Vyrábaná elektrina zmenší deficit, ktorý vznikne odstavením už existujúcej štvorice blokov elektrárne Paks a rastom spotreby v Maďarsku.

Zisky z predaja elektriny vyrábanej novými blokmi budú podľa Aszódiho pokrývať návrat vloženého kapitálu a náklady na ďalšie investície vrátane dividend, nákladov na jadrové palivo, na prevádzku elektrárne a jej údržbu, na nakladanie s rádioaktívnym odpadom a na demontáž elektrárne po ukončení jej prevádzky.

ČTK, energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.