Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
30. októbra 2015 Jadrová energia od Energia.skSITA

Ukrajinský súd: Mimovládka neprávom kritizovala jadrovú bezpečnosť

Kyjevský súd vo štvrtok rozhodol proti kritikom ukrajinského jadrového programu. Prevádzkovateľom všetkých 15 jadrových reaktorov je štátna spoločnosť Energoatom, Tá nedávno zažalovala aktivistov z Národného ekologického centra Ukrajiny (NECU) za poškodzovanie dobrého mena, pričom k žalobe sa pridal aj Ukrajinský jadrový inšpektorát (SNRC).

Jablkom sváru bolo, že organizácia informovala o tom, že regulátor rozhodol o odstavení 2. bloku Juhoukrajinskej elektrárne kvôli nesplneniu bezpečnostných štandardov na prevádzku po uplynutí životnosti. Podľa Energoatomu šlo o zavádzanie verejnosti.

Koncom septembra firma uviedla, že po polroku snáh o to, aby NECU zmenilo svoje „mylné informácie“ museli „porušiť vlastné princípy a požiadať o pomoc súdny systém, keďže v hre sú možné dopady na imidž Ukrajiny aj prestíž jadrového priemyslu, ktorý v danom momente pokrýva viac než 50 % spotreby elektriny“.

„Dostali sme jediný dokument, ktorý spochybňuje predĺženie životnosti Juhoukrajinskej elektrárne 1,“ komentoval vtedy situáciu šéf jadrového dozoru Sergej Bozhk. „Toto resume je prakticky z technického pohľadu falošný dokument. Nerozumiem, o čom ten papier je.“

„Rozhodnutie súdu ukázalo, že štát nedokáže garantovať jadrovú bezpečnosť ani slobodnú verejnú diskusiu,“ reagovala Iryna Holovko, ukrajinská kampanierka medzinárodnej siete neziskoviek s názvom CEE Bankwatch. Dodala, že NECU sa proti rozhodnutiu odvolá.

Jadro na Ukrajine

Súhrnný inštalovaný výkon 4 atómových elektrární na Ukrajine je približne 13.800 MWe. Aktuálne sa v 13 prevádzkovaných reaktoroch vyrába asi 242 mil. kWh elektriny denne.

Ukrajina nastúpila trend predĺženia životnosti reaktorov, čo sa na pozadí konfliktu na východe Ukrajiny a závislosti na ruskom palive aj technológiách dostalo ešte viac do popredia záujmu z pohľadu energetickej bezpečnosti.

Jadrový inšpektorát nedávno rozhodol o predĺžení prevádzky dvoch blokov v elektrárni Rivne, ktoré vyrábajú elektrinu od roku 1981, resp. 1982, a to o ďalších 20 rokov. Taktiež sa predĺžila prevádzka 1. bloku Juhoukrajinskej elektrárne.

Bez zapojenia susedov

V apríli 2013 a následne v júni 2014 však bolo na pôde organizácie OSN rozhodnuté, že Ukrajina pri predĺžení životnosti blokov nepostupovala v súlade s tzv. Espoo dohovorom, ktorý v tomto prípade stanovuje povinnosť cezhraničného posúdenia vplyvu na životné prostredie. Inými slovami – susedné štáty vrátane Slovenska neboli do debaty zapojené, čím Ukrajina porušila svoje medzinárodné záväzky.

Dana Mareková, kampanierka Bankwatch zo Slovenska zdôraznila, že slovenská vláda, spolu s ďalšími vládami dotknutých krajín, vyjadrila v mene svojich občanov záujem za zapojiť do cezhraničných konzultácií. Podľa posledných informácií ale Ukrajina túto povinnosť stále odmieta. 

Peniaze z EÚ aj od spotrebiteľov

V marci 2013 Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBRD) rozhodla o poskytnutí dlhodobej pôžičky vo výške 300 mil. eur na modernizáciu atómových blokov v súlade s medzinárodnými štandardmi do konca roka 2017. Ďalších 300 miliónov eur poskytuje Európska komisia prostredníctvom úveru cez Euratom. Projekt modernizácie si podľa EBRD vyžiada 1,45 miliardy eur. Nuclear Engineering International s odvolaním na Energoatom však uviedol sumu až 1,9 mld. eur s tým, že 990 mil. eur prispejú samotní Ukrajinci prostredníctvom poplatkov za elektrinu.

„Európske inštitúcie, ktoré poskytujú na ukrajinský jadrový program peniaze, musia splátky zastaviť, kým Ukrajina nezačne dodržiavať medzinárodné pravidlá. Pri predlžovaní životnosti svojich reaktorov musí Ukrajina zabezpečiť transparentné rozhodovanie s účasťou verejnosti,“ dodala Mareková.

Pýtajú sa aj europoslanci

V júli aktivistov podporilo aj 26 europoslancov, ku ktorým sa postupne pridali ďalší. V spoločnom liste adresovanom Európskej komisii ju žiadali o vysvetlenie a vyzvali na zastavenie splátok, kým neprebehnú cezhraničné konzultácie podľa Espoo a Aarhus dohovorov. Reakcia Komisie na listy CEE Bankwatch aj europoslancov je podľa Dany Marekovej nejednoznačná a vyhýbavá. Komisia síce uznala, že predlžovanie životnosti reaktorov si vyžaduje postup podľa Espoo dohovoru, vie, že sa predlžovanie deje bez cezhraničného zapojenia verejnosti a napriek tomu uvoľňuje splátky pre Energoatom.

Na problém hneď na východ od našich hraníc boli upozornení aj všetci slovenskí europoslanci prostredníctvom listu, ktorý koncom septembra zaslala organizácia Človek v ohrození. Uvádza sa v ňom, že Komisii aj EBRD poskytli dôkazy o tom, že Ukrajina na podnet prevádzkovateľa predlžuje životnosť ďalších reaktorom bez účasti verejnosti doma aj v susedných krajinách EÚ-

Ukrajinci sa môžu vyjadriť

V tomto roku by sa mali dokončiť procesy na povolenie ďalšej prevádzky 2. bloku Juhoukrajinskej elektrárne a 1. bloku v Záporoží.

Pravdepodobne aj na pozadí kritiky a súdneho sporu s NECU na webstránke ukrajinského jadrového úradu pribúdajú informácie o procese predĺženia prevádzky týchto blokov. Po ukončení hodnotenia zo strany inšpektorátu bola ukrajinská verejnosť tento týždeň vyzvaná zapojiť sa do debaty o predĺžení prevádzky 2. bloku na juhu Ukrajiny. Otázkou zostáva, ako sa budú môcť k tejto otázke vyjadriť inštitúcie aj verejnosť zo susedných krajín.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.