Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
16. septembra 2015 Jadrová energia od Energia.skSITA

Najvýkonnejší rýchly výskumný reaktor na svete MBIR už má základy

Stavebné povolenie dostal výskumný ústav NIIAR, ktorý spadá pod spoločnosť Nauka, dňa 8. mája 2015 s platnosťou na 10 rokov. Generálny dodávateľ Uralenergostroj už na stavenisku dokončil prípravné práce. Po začatí betonáže základov reaktorovej budovy sa začali práce na samotnej výstavbe reaktora MBIR, ktorá má byť podľa plánu ukončený v roku 2020.

Reaktor MBIR má nahradiť súčasný rýchly výskumný reaktor BOR-60, ktorý bol postavený pred bezmála polstoročím a je od svojho spustenia úspešne prevádzkovaný v ústave NIIAR. Uvedením reaktora MBIR do prevádzky budú významne rozšírené schopnosti ruského jadrového priemyslu a položené technologické základy medzinárodného výskumného centra.

„Nejde o obyčajnú udalosť, ale o udalosť s veľmi symbolickým podtextom. Ústav NIIAR týmto oživuje svoje prvenstvo nielen v Rusku, ale na celom svete. Vedenie Rosatomu si už pred dlhou dobou uvedomilo, že reaktor MBIR nie je dôležitý len pre Rusko, ale jeho význam siaha až k celosvetovej energetickej budúcnosti. Som presvedčený, že úspešne dokončíme stavbu reaktora MBIR a budeme môcť osláviť spustenie najvýkonnejšieho rýchleho reaktora na svete,“ povedal pri tejto príležitosti Vjačeslav Peršukov, námestník generálneho riaditeľa Rosatomu pre inovácie.

„Reaktor MBIR je najvýkonnejší medzi rýchlymi výskumnými reaktormi sveta, či už ide o prevádzkované, projektované alebo už odstavené zariadenia. Jeho spustenie otvorí novú stránku v histórii nášho ústavu, rozšíri spektrum experimentov v tejto oblasti a bude predstavovať základ pre plánované medzinárodné centrum pre výskum v oblasti trvalo udržateľného rozvoja jadrovej energetiky,“ povedal generálny riaditeľ ústavu NIIAR Alexander Tuzov.

Projektovanie a stavba reaktora MBIR prebieha v rámci federálneho programu Jadrové energetické technológie novej generácie pre roky 2010 až 2015 a výhľad na obdobie do roku 2020. Vďaka unikátnym technickým vlastnostiam sa bude na reaktore MBIR riešiť široké spektrum súčasných výskumných úloh v oblasti dlhodobého rozvoja mierového využívania jadrovej energie a uzatvárania palivového cyklu. Tiež tu budú testované nové technológie výroby rádioizotopov pre lekárstvo aj pre priemysel.

K viacúčelovému výskumnému zariadeniu patrí nielen samotný reaktor MBIR, ale aj komplexný systém vedeckých prístrojov, ktoré budú umožňovať výskum nových typov jadrového paliva pre pokročilé typy reaktorov, konštrukčné materiály a rôzne typy chladiacich látok.

Práce pri prvom liatí betónu do základov budov reaktora MBIR zabezpečil generálny projektant tohto viacúčelového výskumného reaktora, projekčný ústav Atomprojekt. V súčasnosti táto spoločnosť dokončuje dokumentáciu, podľa ktorej budú vyrobené jednotlivé komponenty vrátane reaktorovej nádoby.

Na reaktore MBIR sa podieľajú aj české firmy. V roku 2013 odovzdala spoločnosť EGP Invest, s.r.o., projekt strojovne pre tento reaktor podľa kontraktu v hodnote 65 miliónov českých korún. Spolupráca medzi EGP Invest a projekčným ústavom Atomprojekt bola o rok neskôr ďalej rozšírená o oblasť rádioaktívnych odpadov. O účasť pri realizácii projektu MBIR majú záujem aj ďalšie českej spoločnosti.

Zdroj: AMI Communications Slovakia 

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.