Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
SEPS očakáva v tomto roku čistý zisk na úrovni 29 miliónov eur
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Fotolia
23. apríla 2019 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

SEPS očakáva v tomto roku čistý zisk na úrovni 29 miliónov eur

„Neočakávame žiadne mimoriadne udalosti a spoločnosť by mala naplniť plánovanú výšku zisku. Konečná výška zisku bude tak ako v minulých rokoch závislá predovšetkým od výnosov z cezhraničnej prevádzky prenosovej sústavy. Tieto výnosy vykazujú medziročne vysokú volatilitu a závisia od intenzity obchodovania na medzinárodnom trhu s elektrinou,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA generálny riaditeľ SEPS Miroslav Obert.

Ak sa bude podľa neho medzinárodný trh s elektrinou vyvíjať dobre, zisk slovenského prevádzkovateľa elektrizačnej prenosovej sústavy by mohol dosiahnuť ešte vyššiu hodnotu. „No polemizovať o jeho výške je predčasné. Je potrebné vziať tiež do úvahy, že celé zníženie nákladov na podporné služby bolo premietnuté do zníženia taríf za systémové služby, čo sa premietne do zníženia zisku,“ upozornil Obert.

V minulom roku dosiahla spoločnosť, v ktorej je jediným akcionárom ministerstvo financií, výnosy na úrovni 365 miliónov eur. Náklady boli vo výške 315 miliónov eur. Zisk spoločnosti po zdanení predstavoval vyše 50 miliónov eur. Čo sa týka hospodárskych výsledkov, spoločnosť dosiahla v roku 2018 celkové výnosy 365,358 mil. eur pri celkových nákladoch (vrátane dane z príjmov) 315,050 mil. eur. Zisk spoločnosti po zdanení v roku 2018 bol vytvorený vo výške 50,308 mil. eur. „Na zisku spoločnosti sa najvýznamnejšie podieľali regulované výnosy z taríf za prenos elektriny pre domácich odberateľov a čisté výnosy z cezhraničnej prevádzky prenosovej sústavy, čo sú aktivity na medzinárodnom trhu s elektrinou, na ktoré nemáme dosah,“ doplnil Obert.

„V uplynulom roku sme bezpečne a spoľahlivo prevádzkovali prenosovú sústavu a riadili elektrizačnú sústavu SR,“ uzavrel Obert. Slovenská elektrizačná prenosová sústava vznikla rozdelením spoločnosti Slovenské elektrárne k 21. januáru 2002 na tri samostatné akciové spoločnosti. Spoločnosť vykonáva činnosť prevádzkovateľa prenosovej sústavy a zabezpečuje prenos elektrickej energie prostredníctvom svojich 400 kV a 220 kV vedení na území Slovenska, ako aj dovoz, vývoz, tranzit elektrickej energie a jej presné meranie. Jediným akcionárom firmy je Ministerstvo financií SR.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.