Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Ľubomír Jahnátek
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
SITA
3. apríla 2019 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Odberatelia elektriny prídu podľa SaS o 140 miliónov eur, Môže za to Jahnátek?

„Môže za to ním predložená vyhláška. Pokiaľ vstúpi do platnosti, tak štyri energeticky náročné podniky dostanú v tomto roku úľavu od platenia za tarifu na prevádzkovanie systému (TPS) do výšky 95 %. Celkovo ide o sumu 140 miliónov eur, ktorá sa rozpočíta na všetkých ostatných spotrebiteľov elektriny,“ uviedol na stredajšej tlačovej besede Galek. Vyhláška, ktorou sa ustanovuje cenová regulácia v elektroenergetike, je aktuálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Spomínanú zľavu by mali podľa liberálneho poslanca získať spoločnosti Slovalco, OFZ Istebné, Fortischem a Duslo Šaľa. „Veľmi zjednodušene povedané, kým my všetci sa budeme musieť skladať na podporu výroby elektriny z domáceho uhlia alebo z obnoviteľných zdrojov energií (OZE), štyri súkromné spoločnosti prispejú na podporu iba piatimi percentami,“ vysvetlil Galek. ÚRSO konštatuje, že opozičnému poslancovi chýbajú „elementárne znalosti v oblasti energetiky“. „Zmienená novela vyhlášky má totiž presne opačný efekt ako Galek opísal. Má pozitívny vplyv na podnikateľské prostredie, aj na spotrebiteľov. Novela totiž práve sprísňuje doteraz platné podmienky zľavy z TPS pre veľké podniky s vysokou elektroenergetickou náročnosťou. V systéme to bude znamenať zníženie nákladov pre koncových spotrebiteľov približne o 6 miliónov eur ročne oproti dnešnému stavu,“ reagoval pre agentúru SITA hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.

Takúto výnimku už mali podľa poslanca tieto spoločnosti aj v minulosti, ale v minulom roku schválenou novelou zákona o podpore OZE im bola zrušená. Ministerstvo hospodárstva do zákona totiž presadilo inú formu podpory energeticky náročným podnikov, takzvané kompenzácie. Ministerstvo financií vyčlenilo na takéto kompenzácie 40 miliónov eur. „Akékoľvek výnimky obzvlášť v energetike sú cestou do pekla. Pán Jahnátek to dal opäť na Jánošika. S tým rozdielom, že chudobným berie a bohatým dáva,“ uzavrel Galek a vyzval ministerstvo hospodárstva, aby prijalo iné opatrenie na zníženie cien elektriny, a to nielen pre pár vyvolených, ale pre všetkých.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.