Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
23. augusta 2017 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

Zmena podmienok pre dotáciu motivuje. Ľudia chcú zatepľovať

Ministerstvo dopravy a výstavby potvrdilo zvýšený záujem o podporu na zateplenie rodinného domu. Na výzvu, ktorá bola spustená 1. augusta už registráciou reagovalo viac než 100 ľudí.

„Je to veľmi dobrá správa, že krátko po spustení našej tretej výzvy na zatepľovanie rodinných domov ľudia prejavili zvýšený záujem o túto podporu a chcú znižovať svoje náklady na energie,“ povedal minister Árpád Érsek.

Žiadosti  o preplatenie už vynaloženej investície do zateplenia domu je možné podávať do 31. októbra alebo do naplnenia počtu elektronicky zaevidovaných žiadostí o príspevok, ktorých môže byť najviac 500.

Lákavejšie podmienky

K väčšiemu záujmu obyvateľov pravdepodobne prispela úprava pravidiel programu. V júni totiž začal platiť novelizovaný zákon o energetickej hospodárnosti budov, ktorý umožňuje poskytnúť dotáciu do výšky 40 % oprávnených nákladov, najviac do sumy 8000 eur plus 800 eur na preplatenie nákladov na vypracovanie projektovej dokumentácie.

Jednou z dôležitých zmien je, že do nákladov za zrealizovanie zateplenia domu je možné zahrnúť aj úhradu za výmenu zdroja tepla (kotol, tepelné čerpadlo), ak už nebola podporená iným programom. Podpora sa týka viacpodlažného rodinného domu s celkovou podlahovou plochou do 300 m2. V prípade jednopodlažných domov nesmie jeho plocha prekročiť 150 m2.

V minulosti štát zohľadňoval len náklady za vyregulovanie vykurovacieho systému, prípadne súvisiace stavebné úpravy, akými sú obnova vstupov, bleskozvodu či vystupujúcich častí stavby domu. Taktiež maximálna podlahová plocha bola predtým menšia o 50 m2 pri viacpodlažných domoch.

Zjednodušili sa tiež administratívne pravidlá. Napríklad pri bezpodielovom vlastníctve domu manželmi stačí, ak žiadateľ o príspevok pripojí k dokumentom úradne overené plnomocenstvo druhého partnera.

Lehoty na zaslanie dokumentov v papierovej podobe sa predĺžili z 5 na 10 pracovných dní od vyplnenia elektronickej žiadosti.

Celkovo vláda vyčlenila na program zatepľovania rodinných domov sumu 30 miliónov eur.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.