Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
9. septembra 2016 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

Stand-by režim spotrebičov môže vyjsť draho

Foto: energia.sk

Zatiaľ čo kedysi bol spotrebič buď zapnutý alebo vypnutý, dnes situáciu komplikuje pohotovostný režim, ktorý sa dlho považoval za ľahký spôsob ako ušetriť energiu aj emisie skleníkových plynov v domácnostiach i firmách. Pri vynásobení miliárd elektro-spotrebičov po celom svete však z pohľadu spotreby elektriny predstavuje skôr problém.

Stand-by režim, nazývaný aj pohotovostný režim, sa bežne využíva pri domácich elektrických spotrebičoch. Zdanlivo vypnuté zariadenia však aj v tomto móde, ktorého indikátorom je väčšinou svietiaca dióda či displej (hoci zobrazuje len čas), odoberajú zo siete prúd a nenápadne zvyšujú účty za elektrinu. Skúste si spočítať, koľko takýchto odsávačov energie – „upírov“ doma máte. Podľa  niektorých odhadov táto suma presahuje aj 100  eur ročne. Podľa nedávnej štúdie vypracovanej pre americkú neziskovú enviro-organizáciu NRDC až štvrtinu elektriny v domácnostiach spotrebujú neaktívne zariadenie, ktoré sú vypnuté, v pohotovostnom či spánkovom režime.

Ak chcete šetriť elektrinu, životné prostredie aj svoju peňaženku, je nutné spotrebiče úplne vytiahnuť zo zásuvky alebo vypnúť predlžovacie káble.

Režim má pre aj proti

Stand- by režim je predovšetkým o pohodlí užívateľa. Stačí z gauča jedným tlačidlom ovládača vypnúť televíziu či privrieť obrazovku notebooku a spotrebiče považujeme za vypnuté. Vo chvíli, keď ich chceme opäť použiť, rovnako ľahko a rýchlo sa zariadenia sprevádzkujú.

Toto pohodlie však nie je zadarmo. Spotrebiče totiž trvalo odoberajú zo siete malé množstvo energie. Ak je navyše na televízii nastavený režim rýchleho štartu, odber elektriny je ešte väčší.

Je pohotovostný režim potrebný? Niekedy áno – napríklad pre zachovanie schopnosti prijímať signál, pre monitorovanie teploty alebo iných podmienok (napr. v chladničke), pre napájanie vnútorných hodín, dobíjanie batérie či pre automatické nahrávanie TV programov.

Veľkí i malí upíri

Množstvo spotrebovanej energie závisí najmä od veku a druhu spotrebičov. Platí, že novšie spotrebiče bývajú úspornejšie – počas plnej prevádzky i v pohotovosti.

Medzi najväčších spiacich žrútov patria staré televízory a stolné počítače s CRT obrazovkou. Až 70 % energie sa dá usporiť výmenou starého monitora počítača za nový LED, ktorý má navyše dlhšiu životnosť. Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) uvádza, že typický, stredne veľký starší televízor má príkon 100 W, ak je zapnutý. Po vypnutí diaľkovým ovládačom odoberá v priemere 5 W. Ak budete sledovať televíziu 1 hodinu denne a v ostatnom čase je v pohotovostnom režime, zaplatíte celkovo viac za spotrebu, keď je televízor vypnutý, než keď je zapnutý. DVD prehrávače a rekordéry sa z časového hľadiska tiež len minimálne využívajú pre svoje hlavné funkcie a väčšina spotreby prebieha počas zbytočného pohotovostného režimu.

Elektrinu ale odoberajú aj mnohé menšie zariadenia, ktoré sa využívajú len zriedkavo. Pozor si treba dať napríklad na zapojené nabíjačky, ktoré v danej chvíli nenapájajú žiaden mobil, tablet, notebook či fotoaparát. 

Americké národné laboratórium Berkeley (Lawrence Berkeley National Laboratory, LBNL) testovalo rôzne režimy stoviek spotrebičov. V tabuľke uvádzame ukážky niektorých z nich v rozličných módoch.

Zariadenie

Priemerná spotreba (v kWh/rok)*

Cena (v €)**

Nabíjačka mobil (v zásuvke, nenabíja)

2,34

0,34

Rádiobudík (zapnutý)

18,09

2,66

LCD monitor počítača (režim spánku)

12,42

1,83

Notebook (režim spánku)

141,93

20,94

Notebook (vypnutý)

80,1

11,82

Modem, DSL (zapnutý)

48,33

7,13

Tlačiareň atramentová (vypnutá)

11,34

1,67

Satelitný set-top box (vypnutý diaľkovým ovládačom)

140,94

20,80

Kávovar (vypnutý)

10,26

1,51

DVD prehrávač (vypnutý)

13,95

2,06

Hracia konzola (pripravená)

210,06

31,00

Mikrovlnka (pripravená, zavreté dvere)

27,72

4,09

*údaje podľa meraní LBNL

** prepočet s aktuálnym cenníkom ČEZ Slovensko D-Jednotarif východ D2 

Ďalšie zariadenia z kompletnej tabuľky LBNL si môžete prepočítať podľa cenníka vlastného dodávateľa.

Ako doma zredukovať stand-by a ušetriť?

Ak zariadenie nepoužívate často, vyberte ho zo zásuvky. Platí to predovšetkým pre spotrebiče v hosťovskej či málo využívanej izbe.

Využívajte predlžovacie káble s multizásuvkovou lištou vybavenou vypínačom, do ktorých zapojíte súbor spolusúvisiacich spotrebičov napríklad k počítaču alebo televízii. Jedným ťahom tak vypnete všetky prístroje, napríklad na noc.

Existujú tiež inteligentné predlžovačky, tzv. stand-by killers, ktoré automaticky reagujú na vypnutie televízora diaľkovým ovládačom alebo na vypnutie počítača a samy odpoja ostatné pridružené spotrebiče. Na samotnú televíziu totiž často nadväzuje set-top box, DVD prehrávač, hracia konzola či externé audio zariadenia. S počítačom zase často spúšťame tlačiareň či kopírku.

Riešením môže byť tzv. zelený okruh, o ktorom je dobré uvažovať už pri stavbe objektu prípadne jeho rekonštrukcii, realizovať sa však dá aj v rámci existujúcej elektroinštalácie. Každý dom či byt si vyžaduje špecifický dizajn a vymedzenie obvodov, ovládať sa dá aj cez internet či smartfónom. Ak elektrinu využívate aj na pohon kotla či čerpadla, elektrikár by mal projekt konzultovať aj s kurenárom. Zásadné je, ponechať zapojené kľúčové zariadenia ako chladnička a alarm.

Už pri nákupe spotrebiča skúste zistiť, koľko energie spotrebuje v pohotovostnom režime.

Kúpte si watt-meter, ktorý vám prezradí koľko elektriny zariadenie odoberá v stand-by móde resp. vo vypnutom stave. Vyjde jednorázovo do 20 eur, ale na základe získaných informácií a úpravy zvykov, môžete ročne ušetriť aj 100 eur.

Foto: energia.sk

Povolené limity

Zavedenie stand-by režimu nebolo výsledkom dobrých úmyslov producentov. Historicky súvisí s Iniciatívou jedného wattu, ktorú už v roku 1999 spustila Medzinárodná energetická agentúra (IEA). Dovtedy sa predpokladalo, že spotrebiče v pohotovostnom režime spotrebiče pohltili až 10 % elektriny v domácnostiach.

EÚ neskôr iniciatívu IEA pretavila do podoby nariadení, ktoré stanovujú maximálne hranice spotreby elektriny v režimoch vypnutia aj pohotovosti pre bežné spotrebiče aj zariadenia napájané online nasledovne:

  • 0,5W pre produkty v režime vypnutia a produkty pohotovostnom režime  bez elektronického displeja
  • 1 W pre výrobky v stand-by režime s elektronickými displejmi
  • 6 W pre produkty zapojené v sieti v režime pohotovosti, do ktorého sa zariadenie prepína prostredníctvom funkcie riadenia výkonu alebo podobnej funkcie
  • 12 W pre zariadenia vysokej sieťovej dostupnosti (HiNA), resp. vybavené funkciou HiNA, pri zapojení v sieti v režime stand-by (napr. sieťový prepínač, router, modem, bezdrôtový prístupový bod).

Dôveruj, ale preveruj

Dodržiavanie stanovených limitov stand-by je na európskom trhu povinné. Ako však potvrdzujú viaceré prieskumy a kontroly, prekročiť ich nie je nič výnimočné.  Už v období 2009 – 2010 sa v rámci európskehoprojektu SELINA zistilo, že spomedzi 6318 rôznych monitorovaných elektro-zariadení 18,5 % prekročilo vtedy platné horné hranice spotreby pre režim ich úplného vypnutia a 31 % pre pohotovostný režim.

Po afére dieselgate sa minulý rok začalo hovoriť aj o obchádzaní oficiálnych testov pri elektronike. Nedávna štúdia mimovládnych organizáciís názvom CompliantTV uskutočnená Technickou univerzitou v Berlíne ukázala odlišné chovanie televízorov počas testovania a počas skutočného sledovania televízie. Pri údajoch o spotrebe deklarovanej výrobcom preto platí – dôveruj ale preveruj. Napokon ide o vaše peniaze.

Je pravdepodobné, že využívanie pohotovostného režimu bude do budúcna rásť, najmä kvôli čoraz väčšiemu počtu novej elektroniky, ktorá navyše stále viac využíva online funkcie, vrátane chladničiek, pračiek či termostatov. Vyspelejšími, energeticky efektívnejšími technológiami aj zvyšovaním povedomia užívateľov je však možné zmierniť negatívne dôsledky a zachovať si komfortný životný štýl.

Na záver – netreba zabúdať, že to, koľko skutočne zaplatíme za odobratú elektrinu závisí aj od zvoleného dodávateľa energie. Určitú úsporu je totiž možné dosiahnuť aj zmenou dlhoročného dodávateľa, prípadne vyrokovaním výhodnejších podmienok.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.